Zsigmond király miért engedte be a cigányokat Magyarországra?
Egy apró adalék mindehhez.
Egy rendszerváltás előtt (tehát a polkorrekt őrültség betörése előtt) kiadott Benedek Elek-mesekönyvből olvastam mesét tegnap a kisfiamnak. Volt benne egy részlet, hogy amíg a királyfi megvívott a sárkánnyal (hogy a királylányt megmentse, és persze elnyerje kezét) egy közeli fáról egy cigány végignézte. Majd miután a királyfi megölte a sárkányt, és bizonyítékként levágta magának a körmeit, akkor a cigány lejött a fáról, levágta a királyfi fejét, átrakta a sárkánykörmöket a maga táskájába, és ment föl a királyhoz, hogy ő győzte le a sárkányt. Hiába mondta a királylány, hogy ő látta, hogy nem ez az ember harcolt a sárkánnyal, férjhez akarták adni hozzá. Aztán persze a végén minden jóra fordult, a királyfit föltámasztották, bement a lakodalomba és kiderült az igazság.
Úgy tudom, Benedek Elek meséi Erdélyből származnak, és szerintem ezek a mesék a XVIII-XIX. században nyerhették el nagyjából a végső alakjukat. Eszerint abban az időben már elég erősen összekötötték a cigányokat a lopással, más munkáján való nyerészkedéssel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!