A magyar családpolitika annyira mégsem rossz?Mit gondoltok?
A jelenlegi családpolitika kialakulása nem a jelenlegi kormánynak köszönhető, már az MSZP alatt sem volt rossz.A jelenlegiek még kiegészítették.
Az unokatestvérem a párjával sokáig Hollandiában lakott.De, a gyerektervezés miatt hazajöttek, mivel Hollandia nagyon nem családcentrikus.
Egyikük autószerelő volt egy márkaszervizben, a másikuk pedig gyógytornász.Mondhatni egyszerű emberek.
Az anyasági szabadság csak fél év, utána meg csecsemőmegőrzőbe ami nemhogy nincsen ingyen, sőt elég sokat kell érte fizetni.
Azért egy 6 hónapos még baba mellett jobb, ha ott van az anyja.
Ellenben, Magyarországon 3 éves az anyasági.
Azért, ez jóval családcentrikusabb, mint a fél év.6 hónapos gyereket ne idegen nevelje, ha az anyja él.
Kétségtelen, hogy világszerte itthon az egyik legmagasabb az otthontölthető idő - hogy ez jó-e vagy sem, az már más kérdés.
Ráadásul ennek ellenére szintén itthon világszerte az egyik legalacsonyabb a születések aránya.
1#
Ha itt legörgetsz oda,hogy Population shifts, látható különböző EU tagállamok demográfiája.
A magyar és az osztrák között szinte nincsen különbség,ha megnézed.Pedig, életszínvonalban ég és föld a két ország.
Viszont, a holland-magyar között sincsen jelentős különbség.
Véleményem szerint, egy igazi jóléti államban, nem létezik,hogy legyen pénz 3 éves anyaságira, családtámogatásra.
A kérdezőnél a pont.
Nekünk megfelelő a magyar rendszer, egy némettel szemben.
Nevetséges, hogy ott is mindenre van pénz, de arra nincs, hogy az anya otthon legyen a babával.
Sőt, szánalmas.
"Azért, ez jóval családcentrikusabb, mint a fél év.6 hónapos gyereket ne idegen nevelje, ha az anyja él."
Hát azért halhattuk ennek van rossz oldala is, volt aki azért kapott sértő megjegyzéseket, mert nem akart 3 évet otthon maradni, hanem korábban visszament dolgozni.
Emellett éltem Belgiumba, ahol szintén 6 hónap és kolléganőim egyáltalán nem tűntek rosszabb anyáknak vagy a gyerekével másabb kapcsolata lett volna. Nem az van, hogy nincsen rá pénz, egyszerűen szociális fejlődésében hátrányosnak tekintik a éveket otthon töltött időt.
"Nem az van, hogy nincsen rá pénz,"
Akkor miért fél év?
Nem kötelező itthon se kitölteni.
Amúgy szerintem családcentrikusabb nézethez nem csak 0-3 éves korig terjedő időszakot kellene vizsgálni, hanem 0-18.
Egyáltalán ki emlékszik a 3 éves kora előtti dolgokra, én nem nagyon. Pontosan emiatt jobban tudom értékelni a 6-18 éves koromig együtt töltött időt, mint azt, hogy édesanyám velem volt 3 évig. Ezért ott kellene visszaadni a gyerekeknek a szülők idejét, ahol tényleges akár egész életre meghatározó emlékeket szerezhetnek.
"Akkor miért fél év?"
Történelmileg így alakult. Miért kellene többnek lenni, ha a gyermek egészséges?
"iért kellene többnek"
Miért ne?
Ha a migránsok ülhetnek otthon segélyen, akkor nehogy már egy anyától sajnáljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!