A Jobbik valójában azért alakult át, mert Orbán elkezdte átvenni a nemzeti oldalt, és emiatt Vona megijedt, hogy rájuk nem lesz már szükség?
Igen, nyilvánvalóan.
Plusz egy kicsit az is benne van, hogy Vona megértette, hogy mennyire káros a szavazatmegosztás. Pl. 50% vs 50% támogatottság az kb. 50-50 parlamenti arányokhoz vezet. De pl. 50-25-20-5 támogatottság az a parlamentben kb. 65-20-15-0 megosztáshoz vezet a területi rendszer miatt.
Amit leírtál, amiatt tudta, hogy el kell mozdulniuk a politikai spektrumon, és a második pont miatt tudta, hogy a baloldali irányba kell elmozdulniuk, mert muszáj valamennyire kibékülniük az ellenzék többi részével.
Igazából a Jobbik egy veszett ügy volt. Ha nem csinálnak semmit, akkor elviszi a szavazóikat a Fidesz, ha bármerre mozdulnak, akkor pedig kivégzi őket a Fidesz politikailag, hála a média-monopóliumuknak. Ez az ellenzék egyik nagy dilemmája, hogy bármit csinálnak, másnapra a hírek 99,99%-a arról szól, hogy amit csináltak az a legrosszabb dolog volt a világegyetem történetében, a Fidesz-médiából. Ha viszont nem csinálnak semmit, akkor lassan elhalnak. Nem tudják effektíven lekommunikálni amit akarnak, és így lassú elhalásra vannak ítélve. Vona jól tette, hogy kiszállt ebből a játékból.
Én pont fordítva látom. Szerintem ha Vona nem vált irányt, akkor a Jobbik lehetett volna a fidesz utódja. Nem 2018-ban, lehet nem is 2022-ben, de egyszer biztos.
Hagyjuk már ezt. Mindenhol túlsúlyban vannak a kormány kritikusok. Ezen az oldalon is.
Mindenhol túlsúlyban vannak a kormány kritikusok, de mégis a Fidesz támogatottsága gyakorlatilag 10 éve 45% körül mozog, és semmi jele annak, hogy bármilyen esemény bármilyen hatással lenne rá. Szerintem ez nem olyan dolog, amit "hagyjunk már", hanem olyan dolog, aminek alaposan utána kell nézni.
Én azt látom, hogy a Fidesz akkora helyet foglal el a közéletben, hogy senki más nem tud igazán aktívvá válni. Akik nem értenek egyet a Fidesszel, azok is az esetek 99%-ban a Fideszre REAGÁLNAK. A Fidesz a hangadó, ők adják meg hogy miről szóljon a közbeszéd, mindenki más pedig csak reagál rájuk. Én ezt a dinamikát teszem felelőssé a fenti jelenségért, vagyis hogy a Fidesz úgy tűnik hogy képtelen szavazókat veszíteni statisztikailag jelentős számban.
De már hagyom is...
"Gyurcsány vezette ellenzéki moslékkoalícióban kénytelenek fuldokolni"
Ez jobb, mint az általam használt rémkoalíció. :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!