A fideszesek tényleg azt hiszik hogy nyugaton rosszabb az élet?
rosszabb, jobb, de milyen értelemben? én németországban éltem, tanultam, dolgoztam az usát (LA) is megjártam.
miben jobb a nyugat: abszolút pénzbeli átlagkereset kereset. ez vitathatatlan. de nem azért mert ott valamilyen erkölcsi felsőbbrendűség tombol vagy jobb a politika. egész egyszerűen történelmi okai vannak. európa nyugati fele kiszipolyozta az egész világot párszáz éven keresztül, az usa pedig rabszolgákkal felépítette az országát. ezen túl mind a mai napig nagy befolyással van a világra a katonai és gazdasági befolyása miatt.
amit nem szerettem: usában (kalifornia): nagyon jó élni, ha van egy diplomád és évi 100ezer dodó kereseted. viszont ha nincs egy bazi erős családi háttered meghaltál. az egyetem évi 10 millió ft, fizetni nem tudod, szociális háló szinte nincs. emellett az emberek végtelenül sekélyesek. furcsa ezt kimondani, de totál más világ mint európa. nehéz átadni, hogy miért. ha elmész és eltöltesz pár hetet, hónapot érteni fogod. egy kirakatország az egész. Emberi ésszel fel nem fogható szélsőségek vannak. pl a hollywood blvd.-on megy a csili vili de 1 utcával arréb már hajléktalanok tucattyai alszanak sátorban az utcákon. (és 10 kor bezár minden)
amit szerettem kaliforniában: időjárás és az ápolt környezet.
németország (baden wüttenberg): már van szociális háló, csak nem is tudom, hogy mondjam. németek... valahogy olyan frusztráltak. valahogy érztetik veled, hogy másodrendű állampolgár vagy (volt jó pár kivétel, tiszteletem nekik). és nem akarom politikai irányba vinni a hozzászólásomat, de a képhez hozzá tartozik, hogy agymosottak és tényleg véleménydiktatúra van. igazából az emberek többségének elege van a beilleszkedni nem akaró bevándorlóból, de szóba nem merik hozni csak kéztördelve, hogy hú hó hát nem azért mondja mert náci lenne csak szerinte... elbaszott egy nép sajnos. Lakásbérlés: 700-1000 euró + rezsi/hó.
(lényegesebb időt eltöltöttem még finnországban és olaszországban tanulmányi útként, ha ezeket a nyugathoz lehetne sorolni. maradjunk annyiban, hogy ezekbe az országokba se telepednék le.)
Az, hogy itthon jobb szeretek lenni annak részben kulturális okai vannak: szeretem az itthoni néha nyersebb, de egyenesebb hozzáállást. Illetve Budapest sokkal emberre szabottabb, élménydúsabb mint mondjuk LA. Ez a város 0-24-ben pörög. Az, hogy itt leruccanok hajnal 4-kor gyrost zabálni (már bocs a kifejezésért) az itt teljesen természetes dolog. Ez egy partyváros. Emellett nagyon szép, szuper a tömegközlekedés, éjszakai járatok nagyon jók. Az oktatás ingyenes, az állam ezerrel támogatja a családalapítást és gyermekvállalást, 3 gyerek esetén 22,5 millió ft vissza nem térítendő + 10misi kedvezményes hitel. Ezeket azért írom le, mert jó érzéssel tölt el, hogy a kormányom engem töm pénzzel és nem vad idegen állampolgárokra költi az adóforintjaimat.
És ha szeretnél itthon is lehet baromi jó pénzért baromi jó helyeken dolgozni tekintve, hogy rengeteg multi állomásozik az országban. De diploma se fontos, kitanulhatsz egy szakmát és degeszre keresheted magad vele. Tombol a munkaerőhiány.
Ezt a kultúra kérdést úgy éltem meg, hogy Usa nyugati partjától keletre haladva egészen Oroszországig az emberek egyre direktebbek. Az oroszok a tapasztalataim alapján ilyen szuper direktek és nagyon "őszinték" ami abban nyilvánul meg, hogy telibe leszarnak és még viccből se mosolyognak rád, mert vad idegen ember vagy (és igaz is). Ez sem jött be annyira. LA-ban meg pont az ellenkezője, hi hóvarjú bárkinek jópofizás, de attól még ugyan úgy telibeszarnak, lehet még utálnak is. Magyarországon meg pont a kettőnek a kellemes keveréke van. Egyenesek az emberek, de mégis barátságosak.
Szóval szerintem kulturális szempontból itthon a legjobb és gazdasági szempontból sem feltétlenül rosszabb itt lenni, mint nyugaton.
Azért érdemes kimenni, megtapasztalni, de nem egy 1-1,5 hetes nyaralás keretein belül. Abból nem sok jön át a nagy igyekezetben.
És igen "fideszes" vagyok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!