Miért nem akadályozta meg Sólyom László azt 2010-ben, hogy Orbán Viktor hatalomra kerüljön?
"Szokásos balliberális duma: ha a jobboldal nyer, akkor az nem demokratikus, meg kell akadályozni, fel kell oszlatni a parlamentet, új választások kellenek. Aztán ha megint nyer a jobboldal megint új választások, aztán megint-megint-megint, addig, míg nem a balosok nyernek. :)))"
Árnyékbokszolás. Nem addig, amíg a baloldal kerül hatalomra, hanem addig, ameddig nincsen kétharmados többség, és az aktuális kormánynak az alkotmány-módosításokhoz az aktuális ellenzékkel kell konzultálnia.
"Te nem egy demokratikus világnézetet vallasz, hanem egy, a komcsiknál már jól bevett módszert arra, hogy mindig ők nyerjenek. A történelemben a kommunisták magukat mindig demokratikusnak állították be, pl. voltak választások. Lehetett szavazni egy pártra: a független kommunistákra. :))"
Árnyékbokszolás. Honnan veszed, hogy én baloldali vagyok? :)
Egyébként Nyugaton tud működni egy ország kisebbségi kormányzással is, ugyanis nem egy személyre van az egész rendszer építve.
Egyébként, Horthynál mennyivel voltak tisztábbak a választások? Ott több párt jelöltje volt a szavazólapon, de nyíltan kellett választani, és cenzussal korlátozták a választójogot...
Nem mintha ez számítana, ugyanis semmi köze nincsen ennek a kérdésnek a 20. századi rendszerekhez.
Nem érted a lényegét a válaszomnak. Rendben, ne hozzuk ide a 20. századi választási rendszereket. Nem azért váltottunk "rendszert", hogy utána mégis a múltba nyúljunk vissza "ihletért".
De:
"hanem addig, ameddig nincsen kétharmados többség,"
Ez pontosan az amit én - költői túlzással ugyan, de - leírtam. Neked nem tetszik ez az eredmény, ezt én megértem. De te is értsd meg, hogy ez a választási eredmény született. A szavazati joggal rendelkezők közel kétharmada(!), 64%-a vett részt az első fordulóban, majd összesítve a szavazatok 68,13%-át szerezte meg a Fidesz-KDNP. Azt már korábban leírta valaki, hogy 176 egyéni körzetből 174-ben a Fideszes jelölt tudott győzni. További információk: [link]
Ezek tények. A választási rendszer pedig megfelel az Európai Unió követelményeinek. Innen fogva a köztársasági elnöknek semmi teendője nem volt, egy demokratikus úton megválasztott kormány jött létre.
"Honnan veszed, hogy én baloldali vagyok? :)"
Egy szóval nem írtam én ilyet.
"Egyébként Nyugaton tud működni egy ország kisebbségi kormányzással is, ugyanis nem egy személyre van az egész rendszer építve."
Nyilván erre is lehetne példát és ellenpéldát is hozni. Sokszor hallom azt, hogy azért van diktatúra, mert már 10 éve az Orbán van hatalmon. De én hozok egy másik klasszikus példát: Angela Merkel hány éve is kancellárja Németországnak? Demokrácia?
----
Kérdező, arról elvitatkozhatunk nyugodtan egy másik kérdés alatt, hogy vajon megfelelő szabályozás-e az, hogy kétharmados többséggel módosítani lehet az Alaptörvényt. Ez egy sokkal érdekesebb és mindenképpen árnyaltabb, objektívebb kérdés lenne, amiben nem a fújfidesz-fújballipsik témakör dominálna.
A te kérdésed viszont egyértelműen tartalmaz egy szubjektív mellékszálat is, amiből akár kiolvasható és sejthető az is, hogy amennyiben a te kedvenc pártod (akár van ilyen, akár nincs) kerülne hatalomra, akkor nem forszíroznád ezt a kérdést, hanem csendben tapsolnál otthon.
@Ékezetes billetyűzet: "Nem azért váltottunk "rendszert", hogy utána mégis a múltba nyúljunk vissza "ihletért"." - ehhez képest sikeresen fejlődtünk visszafelé a legszélsőségesebb Horthy-időszakba...
Kérdező: Sólyom azért nem cselekedte az általad leírtakat, mert akkor még a köztársasági elnökre is vonatkoztak a törvények. Neki az abban leírtak szerint kellett eljárnia - és az azt írta elő, hogy a választás elfogadott és hitelesített eredménye alapján felkérje a csutit kormányalapításra.
1. Persze, hogy megfelelt a formális követelményeknek választás eredménye. De ha lett volna normális rendszerváltás, akkor nem a kommunista utódpárt lett volna az alternatíva, és létre jött volna egy normális parlamenti váltógazdaság. De normális esetben egy kormány nem minősített többséggel kormányoz, és a törvény szabta határokon belül marad.
2. "Nyilván erre is lehetne példát és ellenpéldát is hozni. Sokszor hallom azt, hogy azért van diktatúra, mert már 10 éve az Orbán van hatalmon. De én hozok egy másik klasszikus példát: Angela Merkel hány éve is kancellárja Németországnak? Demokrácia?"
Nem a hivatal hossza a lényeg, hanem az azalatt meghozott intézkedések. Egyébként ott GroKo működik, és amiatt kormányoz Merkel, mert a nagykoalíciónak a legnagyobb tagja. Függetlenül nem kedvelem a korlátlan ideig újraválasztható hivatalokat.
Mi a bonni alkotmányos rendszerből kölcsönöztünk elemeket, a választási rendszertől a kancellári kormányzáson át a ceremoniális közt. elnökig, mindenféle ok nélkül, holott azt a weimari köztársaság tapasztalatai alakították ki.
"Kérdező, arról elvitatkozhatunk nyugodtan egy másik kérdés alatt, hogy vajon megfelelő szabályozás-e az, hogy kétharmados többséggel módosítani lehet az Alaptörvényt. Ez egy sokkal érdekesebb és mindenképpen árnyaltabb, objektívebb kérdés lenne, amiben nem a fújfidesz-fújballipsik témakör dominálna."
OK, még átgondolom.
"A te kérdésed viszont egyértelműen tartalmaz egy szubjektív mellékszálat is, amiből akár kiolvasható és sejthető az is, hogy amennyiben a te kedvenc pártod (akár van ilyen, akár nincs) kerülne hatalomra, akkor nem forszíroznád ezt a kérdést, hanem csendben tapsolnál otthon."
Igen, a nem korlátozott hatalom megnyilvánulásai sokszor ilyen szubjektív érzéseket tudnak kelteni. Amúgy bíztam még 2010-ben, hogy nem használják ki a többséget, de tévedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!