Sopron miért nem akart Ausztriához tartozni?
Sopron ugyebár azzal érdemelte ki a leghűségesebb város címet, hogy az 1921-ben tartott népszavazás során a város népességének többsége a Magyarországhoz való csatlakozásra szavazott. Nem is értem egyébként. Sopron Ausztria részeként az újonnan létrejövő Burgenland székhelye lehetett volna, így viszont Győr megyeszékhely árnyékában kell élniük.
Ha minden igaz, 1920-ban a város lakosságának 48%-a német nyelvű volt, ennek ellenére a város 73%-a akart Magyarországhoz tartozni! Hogyan lehetséges ez? Létezik, hogy egy osztrák szívesebben látta volna a várost magyar kézen?
A Magyar Wikipédia egyébként azt írja, hogy sok osztrák történész vitatja a népszavazás korrektségét. Lehet, hogy történtek csalások?
Persze, hogy történtek csalások. Tömegével szállították Horthyék a kamuszavazókat a városba.
Már akkor is ment a nagy rafkósság, amire a magyarok annyira büszkék mindig.
Hát én sváb vagyok, Budapesten lakok és ha szavazni lehetne a város hovatartozásról Magyarország és Németország között akkor Magyarországra szavaznék.
1921 előtt egyébként annak a területnek nem is volt külön neve, szervesen Magyarország része volt, sose tartozott Ausztriához, a Burgenland vagyis Őrvidék nevet csak az 1. VH után kapta.
Hagyjuk már Sopront kérem szépen.Miért nem beszélünk Dunaszerdahelyről,Nagyváradról,Beregszászról,Szatmárnémetiről stb stb "határ" menti városok mind 90%+ Magyar nemzetiséggel a 20-as években.
Óriási veszteség érte hazánkat. kádári időben meg még csak nem is tanították.Mit csodálkozunk a felnőttek még csak nem is hallottak arról ,hogy a"határ " túloldalán Magyar testvéreik élnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!