Az Orbán-terv mit tartalmazhat? Mit vársz?
Kedden fogja a miniszterelnök bejelenteni a társadalom számára azt amit ők Giga-akciótervnek neveznek és a gazdaság élénkítését valamint munkahelymegőrzést fog szolgálni. Mi a véleményed erről ? Szívárgott-e ki valami ? Szerinted mi lesz benne?
Eddig annyit tudni, hogy az egészségügyi dolgozóknak még nyáron osztanak ki 500 ezer Ft-ot készhez, amit nagyon soknak, de egyben jónak is tartok. Elismerés jeléül, hogy kiemelkedően sokat kell majd tenniük a koronavírusos betegek ellátásában. Én jelenleg mint átlagpolgár csak azt veszem észre, hogy szakellátások szüntelenek. Az orvosok most nem dolgoznak azt a két járványkorházat leszámítva. Ennek ellenére megérdemlik a fél milliót
A másik előre bejelentett intézkedés a pártoktól vonna el pénzt a koronavírus alapba. Ezt is nagyon jónak találom. Amióta a járvány beütött az ellenzéki polgármesterek és gyakorlatilag a Mi hazánkot kivéve az összes ellenzéki párt, folyamatosan kormányellenes propagandát nyom minden médiafelületen. Az emberek uszításával (pl Lampert Mónika...) izgatásával, akarnak szavazatokat szerezni. Emellet mennek a jelentgetősdik Brüsszelbe, arról hogy diktatúrát épít Orbán. Erre minek van szükség? Most úgysem lehet, tömegpárt rendezvényeket szervezni. Az e havi pártpénzek sokkal jobb helyen vannak a koronavírus alapban, amiből mi mindannyian részesedünk. ez is helyes döntés
Irónikus, hogy a Svéd minimszterelnök, aki legjobban akadt ki Orbán törvényére. Ő maga fogja a rendeleti kormányzást bevezetni hazájában...ez mindent elmond.
Te milyen intézkedéseket vársz?
Látszat intézkedéseket, ami a munkanélkülieken, szegényeken az egészségügyön nem segít.
Eddig egyetlen intézkedése látszik jónak, a parkolási díj felfüggesztése. De a multik újabb adója kétélű fegyver. Igaz, hogy a felvásárláési láz miatt most nagy bevételt érnek el, d ha lecseng a vásárlási láz, vagy nem lesz elég árú, akko ez a bevétel kell a fennmaradáshoz. Kérdés, hogy a multik mit tesznek majd? De pl. a gépjárműadó elvétele a településektől, sok önkormányzat működését teszi lehetetlenné. A pénz pedig elfolyik majd a Vejkóhoz, Lölőhöz, Smidt Máriához.
Fokozatos lazítás az intézkedéseken.
Szerintem lesz olyan jellegű foglalkoztatási támogatás, hogy 3 hónapig fizet az új alkalmazottak után, ha vállal 12 hónapra FTE megtartást.
Valószínűleg lesz nemzeti eszközkezelő mintájára céges eszközkezelő, ahol tulajdonrészért kapnak kölcsön a cégek
Szerintem valamilyen építkezési projekt is menni fog (akár bérlakás, akár kormányzati)
SZÉP kártya limitek kiterjesztése
Valamilyen képzési hozzájárulásos dolog
Plusz szerintem faktoring NAV számlák alapján
"Én a fizetések kipótolását várom tőle, ahogy a nyugat-európai országokban is működik."
Ez lenne a minimum.
Itt a Terv:
Először: Magyarországnak úgy kell átalakítania az állam működését, hogy a kiadás- és
adócsökkentés révén könnyítse a munkavállalók és munkaadók terheit, érdemben csökkentse
az újraelosztás mértékét, de a lehetőségeinkhez képest a lehető leginkább képes legyen
érvényt szerezni a társadalmi igazságosság elvének.
Másodszor: hazánknak pénzügyi elsősegélyt kell nyújtania a magyar gazdaság szereplőinek –
kiemelten a magyar munkahelyek kétharmadát megteremtő kis- és középvállalkozásoknak –,
hogy talpon tudjanak maradni a válság leghevesebb időszakában. Célunk, hogy a lehető
legtöbb olyan munkahelyet megőrizhessük, amelyet a válság ma fenyeget.
Harmadszor: élénkítenünk kell a gazdaságot, elsősorban az európai uniós forrásokon alapuló
beruházások segítségével.
Most beszéltem egy osztrák iserősömmel. Azt mondja, hogy bizonyos szektorok 80 %-os bérkiegészítést kapnak az államtól. Más szektorokban, ahol megszünt a munkalehetőség, csak 600 euro segélyt, ami osztrák viszonylatban meglehetősen csekély.
Kérdeztem, hogy erre miből telik. Azt mondta: Ausztria gazdag ország, és kaptak segítséget az EU-tól.
Az 500 ezer forintos juttatásról:
"Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik."
Szerintem ez megalázó. Egy építőipari segédmunkás talicska tologatással többet keres, mint egy kezdő orvos. Balkán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!