Támogatnátok hogy kizavarjuk Magyarországról a bankokat és csak két, állami bank lenne a piacon?
és honnan szednéd hozzá a pénzt? Mert a bankokon keresztül elég sok pénz megy a gazdaságba, szerinted ugyanezt a mennyiséget egy állami intézmény is bírna szolgáltatni?
Eléggé visszavetné a gazdaságot.
17:48
Aha, értem, tehát e úgy képzeled, hogy ezek olyan bankok lennének, amik olyan kölcsönöket adnának, amiket nem kéne visszafizetni.
nem lenne verseny, sokkal magasabbak lennének a kamatok.
a gazdaság is visszaesne, plusz megszorítások lennének és mellesleg a fél világ rajtunk röhögne, jogosan.
ekkora marhaságot már régen olvastam.
a válasz: NEM.
Amit leírsz, az nyugodtan lehetne egy bank két üzletága is, ezért kár lenne két bankot létrehozni.
Az elképzelés egyébként működésképtelen, több okból:
-az állam nem jó gazda. A jó menedzserek a magán bankokhoz mennének, magasabb fizetésért, akár külföldre.
-a korrupció melegágya lenne
-az államnak nincs annyi pénze, ami ehhez kellene
-a mindenkori ellenzékiek nem nagyon kapnának hitelt
-ha kizavarod az ittlévő bankokat, az azt jelenti, hogy akinek hitele van nem kell visszafizesse? Ha igen, senki nem adna Magyarországnak kölcsön, márpedig a költségvetés mindenkori hiányát külföldi hitelek biztosítják. Még sosem volt többlet a költségvetésünkben szerintem...
Javaslom hasonló ötletes javaslatokkal egy közgazdasági diploma után állj elő, úgy jobban végig tudod gondolni a következményeket.
Azt, hogy állami, még megértem, mert mondjuk vérkomcsi vagy. De minek kettő?
Az állami tulajdonnak én sem vagyok ellene, de ne legyen az államnak (meg egyáltalán senkinek) monopóliuma. A kapitalizmus egyik lényege eredetileg a szabad verseny. Egy bankot tényleg jó volna államosítani, és akkor mellette meghagyni a többit, ahogy azt Kolumbiában is tették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!