Az 1848-as forradalom idején kik voltak a nevesebb Habsburg-párti magyar személyek?
Én úgy tudom, hogy a katolikus vezetőség testületileg kiállt a Habsburgok mellett, vagyis jobban mondva: a forradalom ellen.
Voltak szép számmal magyar tábornokok az osztrák seregben. Pl Benedek Lajos.
Kiegészítésként mondom, hogy volt osztrák tábornok, akinek a naplóját olvastam, és áradozott a Szent Koronáról, meg elítélte a forradalmárokat.
Nem minden úgy van, ahogy azt utólag mondják.
A nagy Kossuth "apánk" elmenekült, később meg az amcsi kőműves haverjaival pettingelt,meg élt 90+ éves koráig a pénzükön, miközben itthon húsz éves srácokat akasztottak fel. Az meg hab a tortán, hogy a történelmünk egyik legnagyobb hadvezérünket, Görgeit kiáltotta ki bűnbaknak, közutálat tárgyává téve élete végéig.
Az arisztokrácia egy része:
Esterházyak, Dessewffyek (pl. Dessewffy Aurél vagy Dessewffy Emil - ők mindketten a konzervatív párt elnökei voltak).
Katolikus főpapság egy része: pl. Hám János és Scitovszky János.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!