A magyar egészségügy tkp jó? El tudja látni a "koronavírus" járvány során kialakuló esetleges kapacitásnövekedést?
Most így a koronavírus kapcsán nekem is az egészségügy jutott eszembe, hiszen korházba fogunk feküdni kiszolgáltatva. Nem kellett korházba mennem 15 éve. Viszont rendszeresen informálódom médián keresztül róla és voltam SZTK-ba párszor, ahol szakszerűen gyorsan elláttak. Hallgattam a HirTV-t, ahol azt mondta egy szakértő, hogy az ország jó helyzetben van. A mentők egy kézben, állami tulajdonban van, ami megkönnyíti az összehangolt műveleteket ellentétben az olaszokéval. Itt előnyünk van tehát.
Felhívtam a koronavírusos zöld számot és rákérdeztem az egészsgügyről, úgy mint korházak felkészültsége, kapacitása. Kérdésem volt mennyire tudják ellátni, ha tömeges járvány robban ki. Remélem nem fog, de számítani kell mindenre. Nagyon kedves szakértő hölgy felvilágosított, hogy nem kell aggódni emiatt. A korházak már most fel vannak készülve. Központilag tájékoztatva lettek, hogy készüljenek fel és visszajelezték, hogy el tudnak nagyobb számú beteget is látni, ha szükséges.
Aggályaimra elmondta nagyon kedvesen a hölgy, hogy nem kell mindent elhinni. Az egészségügy fel van készülve. Tudjuk, hogy az ellenzék minden médiafelületen azt harsogja idestova 10 éve, hogy minden rossz, amit a kormány csinál és az egészségügy is már rég összeomlott. Szerintem sem kell ezeket komolyan venni. Hallani hosszú várólistáktól egyes szakrendelésen. De most, hogy informatikai rendszeren keresztül sok-sok ezren persze, hogy előre bejelentkeznek mindenhova. Ebből miért vonunk le következtetéseket az egészségügyre vonatkoztatva, hiszen az ellátás színvonalashoz semmi köze sincsen. Az hogy nincsen mindenhol szappan, mert elviszik, sem jelent semmit. Rengeteg korházfelújítás volt az elmúlt években, ami az ezelőtti kormányok esetében pont fordítva volt :csak pénz kivétele volt az egészségügyből az MSZP-SZDSZ alatt még a korházakat is el akarták adni.Jelenleg is több orvos dolgozik az országban, mint 2010-ben.
Mindennel összességében jó a magyar egészségügy, hogy látod? El tudja látni a járvány során fellépő kapacitásnövekedést?
Kínában (Vuhan) 10(!) nap alatt egy legelőn hirtelen felépítettek egy 1000 fős kórházat tokkal-vonóval, minden felszereléssel együtt!
Mi lett volna, ha előre készülnek rá?!
Súlyosabb betegeket lélegeztetőgépre kell tenni. Ha elszabadul magyatországon, a kevés ami van rögtön használatba kerül és dönteni kell majd az orvosoknak hogy ki haljon meg és ki éljen, mint olaszban.
De már erre is gondoltak:
Majd hármas csoportokba kerülnek, 2 egymást lélegezteti a mechanikussal, egy a gépen van, és cserélgetnek.
Határokat annyira nézik hogy elfelejtették hogy vonatok és repülők is vannak, ahol konkrétan nulla a szűrés
Meg a 13-17 beteg az a valóságban kb 30-40, csak még nem diagnosztizálták.
Amúgy nem a vírus a veszélyes, hanem a terhelés amit ad
Tegnap hallottam Orbán Viktor esti különkiadását és elégedetten nyugtáztam, hogy 2000 lélegeztető és altató készülékünk van valamint továnni úton. Ez 40 000 fertőzött ellátására elegendő és megnyugodtam. Mégiscsak jól van itt minden ! 👌
Ámen!
gondolom a kórházi fertőzéseket is az ellenzék találta ki
az összes fidesznyalonc megérdemli a fideszt és azt amit maguknak összehoztak
csak az baj hogy ezzel másokkal is ki b...sznak
ez nem kérdés, hanem propaganda
ment a flag
Néhány infó tapasztalatokból, ismerősöktől jövő hírek (pl. orvos ismerősök elmondása megbeszélések után). (nem garantálom, hogy minden 100%-ig igaz, nem akarok rém/álhíreket terjeszteni, de ezek a hírek jutottak el hozzám)
Megteltek a karanténok. Tegnap sok kollégiumba vissza kellett menni és teljesen kipakolni, mert ami bent marad azt megsemmisítik. Leginkább azon kollégiumok teljes kiürítését rendelte el a kormány, ahol külön fürdőszoba van a szobákhoz. Alapos a gyanú arra, hogy ezeket fogják karanténként használni
Egy ideig az egyik karanténban lévő iráni lány instagramját lehetett követni (azóta privát lett). Ő beszámolt az állapotokról. 10en voltak/vannak egy szobában, jelenleg még negatívak és pozitívak is.
Az egyiküknek mikor pozitív lett a tesztje, az orvosok megkérték, hogy ezt ne mondja el a többieknek, ne legyen pánik a szobában. Úgy érezte, hogy el kell mondania. Ezután jelentek meg olyan hírek, hogy az irániak nem akarnak együttműködni, ellenszegülnek, randalíroznak.
Karanténba is érdekesen kerülnek emberek. Pl. az iráni diákok beszámoltak arról, hogy a diákoknak elrendelték a karantént, de a professzorok nyugodtan hazamehettek. Egyik ismerősöm lánya karanténban van, stewardess, a repülőn dogozók közül csak ő került karanténba.
Orvostól annyit hallottam, hogy arra kell készülniük, hogy nem fognak tudni hazamenni.
Ugyanakkor sajnos olyan orvost is hallottam már, aki azt mondta, hogy ő már úgy látja, hogy olyan a helyzet, hogy ő elmenekül vidékre az anyósához (sajnos nem minden orvos egyformán elhivatott).
Lélegeztető gépekről pedig régóta mondogatják, hogy majd választaniuk kell, hogy kit "szeretnének" megmenteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!