Mi történik ha 2022-ben holtversennyel végződik a választás,50%-50% Ellenzék-Fidesz?
#10 Új helyzet - új válasz.
Ha 2022-re összeállnak a mostani parlamenti ellenzéki pártok, azzal a választók számára új helyzet keletkezik. Nem biztos hogy akkor ugyanannyian fognak rájuk szavazni, lehet hogy el sem mennek sokan inkább, vagy egyszerűen mást választanak - akár a Mi Hazánk is szerezhet rengeteg szavazatot olyanoktól akik sem Orbánt sem gyurcsányt nem akarják. Addig elvérezhet az mszp és jobbik is akár, de lehet még bármi.
A kérdés mindenesetre az 50-50% volt és ez nem lehetséges, hiszen nem csak abból lehet majd választani hogy fidesz vagy az összeállt ellenzéki koalíció.
#13: "A kérdés mindenesetre az 50-50% volt és ez nem lehetséges, hiszen nem csak abból lehet majd választani hogy fidesz vagy az összeállt ellenzéki koalíció."
Ez így igaz, én úgy értelmeztem a kérdést (és szerintem a kérdező is arra utalt, hogy mi történik, ha ugyanannyian szavaznak a fideszre, mint az ellenzéki összefogásra.
Pontosan erre van az hogy a választási rendszerünk vegyes és a parlament 199 fős és nem 200.
Még ha darabra ugyanannyi egyéni körzetet szerezne is meg a 2 oldal, akkor is páratlan számra jönne ki a maradék mandátum (93). És akkor még nem is számoltunk a független jelöltekkel.
Hiába van a mostani ellenzéki pártok között összefogás - ez nem jelenti azt hogy ezután is mindenki rájuk fog szavazni majd aki az összefogás nélkül megtenné. Pont ez a lényeg, hogy majd akkor, abban a helyzetben fog kiderülni hogy a választók hogyan döntenek.
De semmiképpen nem lehet 50-50% egy páratlan számú mandátum esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!