Mikor lesz tüntetés a kutak kötelező bejelentése ellen?
Ugyan már ,ki menne tüntetni.
A tüntetősdit játszó városi parasztok azt sem tudják milyen egy kút.
Aki meg használja annak meg simán megéri lepapírozni,hogy legális legyen.
Látszik hogy fogalma sincs sokaknak a kérdésről, de megy ezerrel a tiltakozás.
A törvény szerint - nem mostani, hanem 50 éve is így volt - kutakat eleve csakis úgy lehetett volna létesíteni hogy azt legálisan teszik. csak elsunnyogta mindenki. Most meg megy a sírás ha UTÓLAG meg kell csinálni azt a felmérő munkát amit eleve az elején meg kellett volna csináltatni a kutaknál.
A vicc az egészben hogy pont azok szerveznének megint tüntizést ellene, akik meg a klímahisztit is csinálják és amiatt is tüntiznének - ha lenne aki kimegy velük.
Az, hogy az ivóvízbázis védelméhez, a megfelelő vízgazdálkodáshoz, a környezetvédelemhez pontosan arra lenne szükség hogy ténylegesen lehessen tudni hol mennyi vizet hoznak fel a kutakból, az persze nem számít.
A klímahisztinek pont ez a lényege, hogy értelmetlenül és tudás nélkül tiltakoznak minden ellen, akkor is ha éppen a klímavédelemben lenne nagyon fontos.
12: "Az, hogy az ivóvízbázis védelméhez, a megfelelő vízgazdálkodáshoz, a környezetvédelemhez pontosan arra lenne szükség hogy ténylegesen lehessen tudni hol mennyi vizet hoznak fel a kutakból, az persze nem számít."
Miről hadoválsz te?
Van egy fúrt kút a kertemben. Évtizedekkel korábban fúrhatták, még az előttem (vagy még az az előtti) tulajdonosok. A kút kb. 5-6 méter mély. Annak a vize abból jön, ami víz a körülötte levő földre kerül eső vagy öntözés formájában. Én ezt a vizet a kút 10-20 méteres körzetében locsolom széjjel. Tehát oda, ahonnan a kút vize is táplálkozik.
Akkor most én mit avatkozok bele a ivóvízbázisba? Ugyanoda juttatom vissza a vizet, ahonnét kivettem (leszámítva azt, ami elpárolog a föld felszínéről és a növényekről). És ilyen csekély mélységből úgysem próbál senki ivóvizet vételezni. Én sem. (Megj.: de ha onnan venném, akkor annyival kevesebbet használnék a vízvezetékből, ami valóban az ivóvízbázisok vizét használja fel.)
De ha nagyon bekeményít a hivatal, akkor betemetem a fúrt kutat és öntözök a vízvezetékről. Akkor majd ivóvízzel öntözök. Ha egyeseknek ezt jelenti az ivóvízbázis védelme, meg a környezetvédelem, hát csak tessék!
"kutakat eleve csakis úgy lehetett volna létesíteni hogy azt legálisan teszik. csak elsunnyogta mindenki."
Valóban az van a hírekben, hogy az "illegális (-an létesített) kutak" engedélyeztetése.
De szerintem te sem vagy képben.
Pár éve mentem a jegyzőhöz, hogy kutat fúratok, és hogyan kell engedélyezni, és azt mondta, hogy nem kell.
Azt mondta, hogy a 15 ezres városban egyetlen egy lakossági kút sincs bejelentve/regisztrálva, mert az önkori nem foglalkozik vele.
Abban is biztos vagyok, hogy a dédszüleim, nagyszüleim nem sunnyogták el, mert kényszeres szabálykövetőek voltak mindenben.
HA (!) kellett volna, akkor bejelentették volna.
Le se tudták volna tagadni, mert a fő úton, az utcafronton volt a gémeskút.
Most úgy van feltüntetve a médiában, hogy mindenki illegálisan használja a kutakat a háztájiban, de voltak időszakok amikor nem volt engedély/bejelentésköteles a kút létesítése.
Pontos vízgazdálkodási tervet is csak akkor tudnak csinálni, ha mérik a vízkivételt (vízórával) és az már nem lesz ingyenes.
Idő kérdése, hogy minimum átalány vagy mért vízre kelljen majd rendszeresen fizetni.
Szerintem inkább olvass kicsit utána a dolognak!
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény nem véletlenül viseli ezt a nevet, már abban, 1995-ben is szabályozva volt az engedélyhez kötöttség.
[link] (bár ez a most hatályos változata)
Itt szépen le van írva mit is kell engedélyeztetni és hogyan:
De ebben szépen le van írva minden együtt:
Érdekes, hogy nem foglalkozott vele az önkormányzat.
5 kisebb telken gazdálkodok őstermelőként és az ezzel felmerülő költség (8 kút) elviszi az éves megtakarításom.
Valószínűleg abbahagyom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!