Ha te lennél az ország vezetője, mit kezdenél a cigányokkal?
Én is cigányok között nőttem fel, és én voltam rasszista is, nem fogom tagadni... De gyerek voltam, és a környékemen aki nem cigány volt, az bizony rasszista volt, elég komolyan, én ezt a példát láttam, a családból is, de mára meghaladtam az akkori önmagamat és már abszolút nem vagyok rasszista.
A cigányság beilleszkedési problémáit viszont nem lehet letagadni, de ma már tudom, hogy ez nem genetikai alapú, hanem szociális...
Sajnos nagyon, nagyon nehéz a helyzet, ezen a ponton ahol most vagyunk nem tudom, hogy hogyan lehetne rajta javítani.
Ehhez a világ legprofibb szociológusai, pszichológusai, a leglelkesebb szociális munkások és tanárok kellenének és rengeteg, rengeteg pénz.
Például én nyertem betekintést abba, hogy mi folyik egy gyermek pszichiátrián egy korházban, beilleszkedési problémás gyerekeknél... Vagy egy intézezben.
Onnan mindenki a tipikus/ negatív sztereotipikus "cigány" fiatal felnőtt lesz, 98%-ban, akkor is ha nem cigány, vannak fehér magyarokból is pont olyanok, csak kevesebben vannak sokkal... De eleve ilyen helyekre is nehezebben kerülnek be.
Ezek szörnyű helyek. Persze van néhány (sok) elhivatott, jóindulatú pszichológus, pedagógus aki velük dolgozik, de az egészhez képest még ma is nagyon kevesen vannak és nulla anyagi lehetőségekkel operálnak... Semmire nem jó az a szószerint apró, amit az állam támogat.
Egy fecske (vagy néhány) pedig nem csinál nyarat...
Az a szomorú igazság, hogy a legtöbb cigányból sem otthonról, sem intézetből nem lehet normális felnőtt, egészen egyszerűen nincs megadva az, ami ehhez kell.
Mi sem lennénk azok, ha hasonló körülmények között nőnénk fel, de ez egy exponenciálisan növekvő tendencia, hiszen Ők is olyan szülők lesznek mint a szüleik voltak, de mindegyiküknek valószínűleg több gyereke is lesz.
Szóval én laikusként valószínűleg nem tudnám megoldani a problémát, de szerintem az, hogyha a pedagógusok és szociális munkások bére jelentősen növekedne, illetve a pszichológusoké is, hogyha állami körülmények között dolgoznak, az egy jó első lépés lenne...
Ezt úgy írom, hogy abszolút jobboldali a gazdaságpolitikám, vagy az amivel szimpatizálok, de mégis azt gondolom, hogy ezeknek államilag írányított, minimumoknak kéne lennie.
Ezeken túl, nem adnék azért segélyt valakinek, ha szűlt egy újabb gyereket a szegénységbe... Legalábbis pénzt nem. Esetleg havi szinten valamennyi tartós élelmiszert, ha hajléktalan és gyereke is van, akkor önkormányzati lakást, de ha rosszul bánik a gyerekkel, akkor hamar elvenném Tőle és reménykednék, hogy a szakemberek fizetésemelése, egy kicsit feljebb vitte az intézeti életszínvonalat... Illetve ezek a családok kötelesek lennének 2-3 heti kapcsolattartásra szociálismunkással. Nem tudom, hogy ez mennyire jönne ki az államkasszából, az biztos hogy drágább lenne mint a "segíj" de talán hatékonyabb is.
A börtönkörülményekkel nem vagyok annyira tisztában, de alapvetően élhetőbbé is tenném egyszerre (jobb higiénia, jobb ételek), ugyanakkor sokkal magasabb lenne a fegyelem is. Nem lenne olyan, hogy a rabok árnyék bokszolnak és ez még egy feketén bekerült telefonnal rőgzítésre is kerül, ami még a netre is felmegy...
Nem lenne olyan sem, hogy valakire rászállnak, szerintem ilyen esetben indokolt lehet a testi fenyítés az őrök részéről.
Kötelező lenne minden arra alkalmas rabnak dolgozni, amiért külön bevételt természetesen nem kapnának, hiszen mint írtam, biztosítva lenne a megfelelő higiénia és a napi 3 normális étkezés.
Egy rabnak ennél több nem kell/jár...
A gyilkosokat (gondatlanságból elkövetett nem tartozna ide) külön börtönbe zárnám, egy szigorúbba.
Röviden, megpróbálnám kiírtani a cigányokból (és bárkiből) azt a börtönhöz való hozzáállást, hogy "fiatal vagyok még, bemegyek pár évre pihenni, aztán kint is leszek".
Semmit nem kezdenék velük. Minden ember a saját sorsáért felelős. Nem a kormány fogja megváltoztatni az életüket, saját maguknak kellene felelősséget vállalni a saját életükért végre, és nem mindig kívülről várni a segítséget, hogy majd más megoldja.
Az ő felelősségük, hogy nem akar dolgozni jelentős részük. Ezt látja otthon a gyerek, akkor ő meg nem tanul inkább, a szülők példája rájuk ragad. És ez így megy generációról generációra tisztelet a nagyon nagyon kevés kivételnek.
Ha valaki egyén szinten tesz a saját boldogulásáért, akkor teljesen mindegy, hogy cigány, vagy rác, az boldogulni fog az életben szerintem.
#18. Ez mind szép és jó, de a semmiből nem fog megteremni a fejében erre az igény...
Ez a szocializálódásán múlik, ráadásul a kisgyermekkori, sőt csecsemőkori szocializálódásán is múlhat, hogy milyen lesz felnőttként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!