Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az LMP és a Párbeszéd egyesülé...

Az LMP és a Párbeszéd egyesülésével létrejöhet egy új, antineolibetális koalíció? Lenne támogatottsága ennek?

Figyelt kérdés
Nekem tetszik a kezdeményezés,miszerint a neoliberalizmus ellenes pártok szövetségre lépnek.

2020. jan. 20. 20:41
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Lefordítom magyarra amit írtál.

Elhatároztad hogy amit a fidesz csinál az rossz. Tök lényegtelen hogy azt teszi-e amit te elképzelsz avgy sem, összegíűjtöttél pár dolgot amiről hiszed hogy ezt teszi a kormány. Majd elnevezted mindezt neoliberálisnak.

Mivel az lmp meg a p a kormány, tehát a fidesz ellenzéke, így kijelented, hogy ebből következően antiliberálisok.

Értem.

Csak az a baj vele hogy hülyeség az elejétől.

De menjünk sorban!

"1. A neoliberálisoknak nem érdeke a minimálbér és bérminimum emelése.A neoliberális politika következménye pont az,hogy a jómódúak vagyoka tovább növekszik,míg a szegények tovább szegényednek,a társadalmi szakadékok tehát nőnek."

Na most az általad neoliberálisnak titulált fidesz kormányok alatt REÁLértékben hatalmasat nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum. Mást sem hallottunk a haverjaidtól 2010-2012 között, mint hogy az összes cég csődbe fog menni és el fog menni az országból az ilyen hatalmas mértékű minimálbér emelés miatt. Igen érdekes elképzelés azt a kormányt minimálbér emelésben nem érdekeltnek nevezni, amely idején egyedül nőtt a minimálbér ekkorát. 2010-ben 73500Ft volt, ami most 2020-ban már 161000Ft, 120%-t emelkedett. De legyen összehasonlítható, két ciklusnyi idő, 2018-ban 138000Ft volt, azaz 8 év alatt emelkedett 88%-t. Tegyük mellé a szerinted nem neoliberális kormányok 2 ciklusát 2002-2010 között, 50000Ft-ról emelték 8 év alatt 73500Ft-ra, vagyis 47%-t. Jóval magasabb infláció mellett.

De vegyük a szegénység kérdését is ! a korábbi - nem neoliberális kormány alatt nem érte el a minimálbér a létminimum értékét, most viszont már igen. 2009-ben a létminimum nettó 75 ezer Ft, a minimálbér bruttóban volt 71500Ft, nettóban 59000Ft, a létminimum 79%-a. 2018-ra a létminimumot 94800Ft-ra számolták szervezetek, és a minimálbér bruttó 138 ezer volt, nettóban 92 ezer Ft, a létminimum 97%-a. És szerinted EZ a kormány nem tesz a szegényekért?

"2. A neoliberálisok nem akarják,hogy te többet pihenhess.A neoliberálisok pont azt akarják,hogy te többet túlórázz és több profitot termelj a vállalatnak.A rabszolgatörvény pl vérbeli neoliberális intézkedés.A neoliberálisoknak az az érdeke,hogy gyengék legyenek a szakszervezetek és minél jobban ki lehessen használni a munkásokat.Lásd a Suzuki esetét,ahol egyből kirúgták a dolgozót aki szakszervezetet akart szervezni."

Az általad rabszolgatörvénynek nevezett törvény egy LEHETŐSÉG a munkaVÁLLALÓNAK, hogy LEGÁLISAN végezhessen túlmunkát, HA AKAR. Nem sikerült az elmúlt évben egyetlen egy olyan embert sem felmutatnotok, akit akarata ellenére kényszerítettek túlmunkára a cégénél, vagy legalább hogy megpróbálták volna. Ha egy év alatt nem volt ilyen akkor nem igazán tűnik ez nekem olyan nagyon a dolgozó emberek elnyomásának.

"3. A programpontban az van,hogy minőségi egészségügy mindenkinek.A neoliberálisok ezzel ellentétben a privatizációt támogatják,legyenek drága magánkórházak,abból is lehet több profitot termelni.A gazdagoknak úgyis van rá pénze,a szegényekkel meg lesz ami lesz.Egyszóval a neoliberálisok szerint minőségi egészségügy csak a gazdagoknak jár."

Aha. A privatizációt támogatják. Mivel is?

Talán azzal hogy VISSZAvásárolták a szoclibek által eladott kórházat és intézményeket? Hogy ÚJRA állami kézben van a meddőségi kezelés? Hogy vidéken mindenhol felújították, építették a kórházakat, rendelőket, mentőállomásokat és most 2 éve az egészséges Budapest program keretében folyik a fővárosban is ugyanez? Azzal segítik a magánkórházakba áramlást hogy új kórházat akarnak építeni Budapesten? Netán a berendezések vásárlása, a száznyi új mentő, a mentőhelikopter vásárlás és a nagy mértékű béremelés az állami egészségügyben szolgálná a magán szektort?

"Ez olyan,hogy a Fidesz elsorvassza az állami Eü-t,aki teheti az elmegy magánkórházba,akinek nincs pénze az nem fog meggyógyulni az állami kórházban..."

Persze, persze. csak aprócska probléma, hogy a várakozási idők a ballibes időszakhoz képest harmadára, negyedére csökkentek az állami ellátásoknál, és hogy most évente 700 milliárd forinttal TÖBBET költenek az egészségügyre, mint az előző kormányzat idején.

2020. jan. 21. 20:46
 22/24 A kérdező kommentje:

A probléma a felvetésedben az,hogy a 2002-2010-es kormány szintén neoliberális volt.Szóvel én egy szóval sem védtem őket.Valójában a legtöbb ellenzéki párt neoliberális.

Én jómagam az EP választást,a Momentum és Gyurcsány megerősödését katasztrófaként éltem meg.A Momentum előretörésével pl teljesen megszűnt annak a reménye,hogy jóléti államot építsünk.

Valamennyit lehet nőttek a bérek 2010 óta,de ez közel sem elég.Én pl elvárom hogy itt német jólétet teremtsenek,de Orbán megmondta,hogy itt munkaalapú társadalmat épít,Kína,Törökország,Brazília a példakép és nem akar jólétet.

Az állami egészségügyet meg elsorvasztják.És fizetőssé teszik a felsőoktatást!

2020. jan. 22. 00:26
 23/24 anonim ***** válasza:

Fokozod a hülyeséget? Tényleg egy másodpercig nem érkel a valóság?

Vagyis szerinted mindegy hogy mit csinál, az összes párt neoliberális - kivéve az lmp-t és a p-t , ami mellesleg koalíciós partnere jelenleg az mszp-nek, ami meg szerinted neoliberális? ???????? Fogalmad sincsen róla tehát hogy mi is a "neoliberális", csak kivettél két pártot a csomagból.

"Valamennyit lehet nőttek a bérek 2010 óta,de ez közel sem elég.Én pl elvárom hogy itt német jólétet teremtsenek,de Orbán megmondta,hogy itt munkaalapú társadalmat épít,Kína,Törökország,Brazília a példakép és nem akar jólétet."

Tudod a munka alapú társadalom éppen hogy a neoliberális eszmékkel megy szembe - mert nem a tőkét, a gazdagok befektetéseit akarja érvényre juttatni és haszonhoz segíteni, hanem azt aki dolgozik. Nem a spekulációt meg tőzsdézést teszi piedesztálra, hanem a munkát. Ha az a munka egy tőzsdeügynök munkája, akkor azt, de nem az ügyeskedést. Bármennyire is mást hiszel a pénznek mindenhol a munka az alapja. Csak éppen nem mindegy hogy a jövedelme annak lesz jobb, az lesz-e megbecsülve aki ezt a hasznot létre hozó munkát elvégzi, vagy annak aki ezen élősködik és lefölözi.

Nyugodtan elvárhatsz te itt galaktikus jólétet is, de tettél is érte hogy létre jöjjön? Mi az amit TE csináltál azért hogy itt jobban élhess? Az állam nem helyetted hozza létre neked a jólétet, az állam csak a kereteket adja meg ahhoz, hogy a közösség egyre jobb minőségben élhesse az életét. De neked kell érte tenned és nem az államtól kell elvárnod.

"Az állami egészségügyet meg elsorvasztják.És fizetőssé teszik a felsőoktatást!"

Konkrétan leírtam neked az előbb hogy ez nem igaz, nem elsorvasztották, hanem hatalmas mértékű fejlesztést csináltak az elmúlt években az egészségügyben.

A felsőoktatás jobb helyzetben van mint korábban, de ez közel sem jó helyzet még, mert akkora pénzhiány volt az ágazatban. De sehol nincsen elsorvasztva, és nem tették fizetőssé. Ha az érettségizők arányában nézed az állami finanszírozású helyeket, akkor most több van mint 10 éve volt. Mert egyre kevesebb gyerek van. Pont ez a kormány hozta létre mg 2000-ben a diákhitel rendszerét, és nekik köszönhetően lehet a tandíjra felvett diákhitelnek 0% kamata, a megélhetésre felvett diákhitelnek meg 1-2-3% a kamata, felvételtől függően.

Fizetőssé pontosan a jelenlegi ellenzék tette, én pont egyetemen tanultam amikor általánosan és azonnal mindenkire kivetették a havi tandíjfizetst, amit utána vonattak vissza megtámadva a törvényüket.

2020. jan. 22. 13:11
 24/24 A kérdező kommentje:

A munkaalapú társadalom azt jelenti,hogy dolgozz 12 órában és termeld a profitot a nagytőkének.

Fizetőssé teszik a felsőoktatást,a Corvinuson megszüntették az állami képzést.EZ egy dolog,de a baj,hogy a többi felsőoktatási intézmény is erre a sorsra fog jutni.Meg bevezették,hogy átraknak fizetősre ha nem éred el a 3-as átlagot,kollégiumba is nehéz bekerülni,egyre drágább a tandíj stb.

Az egészségügy meg borzalmas állapotban van.Kértem időpontot a bőrgyógyászhoz,két hónappal késöbbre adtak,aztán felhívtak,hogy mégsem jó,mert szabadságra megy az orvos.Elmentem hát egy magánklinikára és hatalmas összeget kellett fizetnem.

Az,hogy az MSZP neoliberális e az egy jó kérdés.A Gyurcsány kormány neoliberális volt.Privatizáció volt,gázáremelés,13.havi nyugdíj eltörlése,vizitdíj stb...

De Gyurcsány már otthagyta a pártot,új vezetőség van.Talán visszatértek a valódi baloldalisághoz.Én mindenesetre nem bízom már az MSZP-ben.

2020. jan. 23. 00:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!