Egyet lehet érteni Varga Mihállyal hogy a minimálbér emelés béremelést fog kikényszeríteni a nem minimált keresők esetében is?
Varga Mihály a fidesz egyetlen olyan tagja akit emberszámba lehet venni. Az egyetlen olyna tag aki ha mond valamit arra tán érdemes odafigyelni (mert legalább nem 100%ban kamu)
De azért ez a véleménye hogy a minimál emelése béremelést fog kikényszeríteni a nem minimált keresők esetében, ez mégis hogyan értendő?
Itt vagyok én, nem minimált kapok. Az én keresetemre milyen hatása lesz az emelésnek? Semmilyen.
Nem kényszeríti a munkáltatót a nem kötelező béremelésre.
Kérdés, hogyan gondolkodik a munkaadó?
Sok minimálbéres a gazdaságos a vállalkozás számára vagy differenciál a munkavállalók között ? Például a szakmai múltat, hozzáértést lehet "jutalmazni" azzal, hogy valamennyivel emeli a bért.
Ha egy 10-ős csapatban csak 3-an kapnak fizetésemelést, akkor az piszkálni fogja a maradék 7-nek a csőrét is és követelik a maguk jussát is.
A társadalomtól, a kultúrától és magától az egyéntől is függ hogy ebből az elméleti 7 emberből mennyi lesz az, akinek a valóságban is van elég mersze követelni magának egy nagyobb bért. És megint csak kérdéses, hogy ez a követelése mennyire elszánt pl. keres e másik állást, ha nem kapja meg az emelést.
Szóval a minimálbér emelésének törvényszerűen van ilyen hatása, csak mindig kérdéses, hogy ezt egész pontosan hány embert érint, és hogy hány embert érinthetne (gondolok itt azokra, akiknek a magasabb bérét a munkáltató még ki is tudná gazdálkodni, de odáig sem jutnak el, hogy hangosan kimondják ezt az igényt).
"Ha egy 10-ős csapatban csak 3-an kapnak fizetésemelést, akkor az piszkálni fogja a maradék 7-nek a csőrét is és követelik a maguk jussát is."
Odáig oké hogy piszkálja a csőrét de az már mese habbal hogy követelik a maguk jussát.
Itt a munkahelyem. Ott van a csomó képzetlen fizikai ember akik évről évre kapják a minimál emelést.
És ott van a negyedannyi irodista (én is) akik évek óta semmit se. De egy fillért se.
És mi történik? Morgunk. Egyéb? Egyéb semmi.
Ill volt olyan aki követelte a "jussát". Meg is kapta a választ: el lehet menni.
az irodai munka egyébként is be volt árazva, mert nem őket súlytotta évekenkeresztül a munkanélküliség, hanem a szakmunkásokat és lefelé
irodai munkásoknál is van bérnövekedés, csak a kétkezinél sokkal erélyesebb
"irodai munkásoknál is van bérnövekedés,“
Ezt kérlek mondd már el az én főnökömnek is, aki 5 éve egy fillért nem adott irodai fronton.
Ja persze egy kivétellel mert a saját bérét 6 havonta emelgeti a szentem. Hát ha már érettségije sincs a főnöknek legalább már jó bért kapjon nem? Megszolgálta.
akkor keress másik munkahelyet
vagy alapíts vállalkozást
ha az érettségivel rendelkező főnököd ennyit tud keresni rajtad, akkor neked miért van rá szükséged?
"akkor keress msik munkahelyet"
De ez már nem a kérdésem tere.
Én csak annyit kérdeztem ha a minimálnak emelnek a nem minimálnak miért is emelnének?
A minimálnak is csak egy okból emelnek : jogszabály. Ha az nem lenne, nem kapnának azok se 1 ft-ot se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!