Szavazhatok így holnap az önkormányzati választásokon is? Hány lapot fogok kapni?
Országgyűlésin szoktam úgy szavazni hogy helyileg és országosan más pártra húzom az X-et. Pl. legutóbb helyileg Jobbikra szavaztam, listán meg MSZP-PM-re. Itt is lehet majd?
15 000 fős város, nem megyeszékhely, nem megyei jogú város.
8 választókör van, és az enyémben két jelölt indul:
egy fideszes és egy ellenzéki, akit minden más párt támogat.
Polgármesternek is ketten indulnak: egy fideszes és egy ellenzéki összefogásos.
Na most:
a körzetemben aki ellenzékiként indul, először méretteti meg magát, nem tudom milyen ember. A fideszes képviselő viszont évtizedek óta a családunk barátja és tényleg sokat fejlesztett a környékünkön, ismerem, tisztességes, nincsenek korrupt ügyei, még a szolgálati kocsiját is visszaadta, mindig őt szoktuk támogatni és most is őt szeretném.
Viszont a fideszt, mint pártot, az általuk képviselt értékrendet elutasítom, 2010 óta sosem szavaztam rájuk és most sem szeretném, polgármesternek is az ellenzékire szavaznék.
Lehet így szavazni most is , hogy megosztom a szavazataimat, és helyileg a fideszre megy, polgármester meg megyei listás helyen pedig ellenzékiekre szavazok?
Úgy olvastam a helyi lapban hogy 3 szavazólap lesz, és 3-ból 2-n ellenzékre szavaznék és csak és kizárólag azt az egy fideszes képviselőt támogatnám akit jól ismerek és sokat segített nekünk. (Ha épp MSZP-ben vagy Jobbik-ban indulna akkor is támogatnám, de sajnos a fidesz színeiben indul.)
Persze ha az ellenzéki jelölt nyer, neki is örülni fogok, ha tényleg betartja amit ígér, csak hát mégis szívem szerint arra a fideszes képviselőre szavazok, aki ritka kivétel, és jól ismerjük, és tesz is a körzetéért.
Arra szavazol akire akarsz. Senki nem fogja látni sem azt hogy az a te szavazatod, sem azt hogy az egyik szavazatod erre a másik meg amarra ment rá. TITKOS.
Eleve az urnába névtelenül kerül a szavazatod, de onnan amikor kiveszik őket, akkor azonnal szétválogatják és külön teszik a képviselőjelöltre, a polgármesterre és a megyei listákra leadott szavazatok lapjait. Csak EZUTÁN kezdik el megnézni hogy érvényes vagy érvénytelen volt-e a kitöltése, majd hogy az érvényesek között melyik jelöltnek hány szavazata lesz.
Helyi választás lesz nem országos! Mindenképpen arra a jelöltre, polgármesterre szavazz aki szerinted OTT HELYBEN megbízható és jó munkát fog végezni, mert nem a párt fog odamenni és szavazni arról hogy legyen-e pályázat járdaépítésre vagy csináljanak-e új tetőt a beszakadt iskolai terem fölé, hanem azok, akik ott ülnek az önkormányzatban.
Ha valakit ismersz és tudod hogy jól dolgozik akkor miért akarod olyanra leváltani akiről csak azt tudod hogy mit ígér? De megteheted, arra szavazol akire akarsz.
Rendben, akkor így érthető. Csak mondom olvasgatom kicsit a neten, hogy megy ez az egész, de csak bonyolítva van minden elmagyarázva.
De így akkor oké.
Tudom, hogy titkos, anno voltam szavazatszámláló is 2x, de valahogy most nem volt tiszta.
Akkor a körzetemben szavazok a barátunkra, többinél meg az ellenzéki jelöltre, mert a jelenlegi fideszesekkel nem vagyok megelégedve rajta kívül.
Meg nem érezném helyesnek, hogy ellene szavazzak, mikor annyi mindenben segített minket és másokat, akkor sem, ha a fideszt nem szeretem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!