Szerintetek is válság lesz, aminek mi magyarok leszünk megint az egyik legnagyobb áldozatai?
Ez tegnapi hír. De mostanában ha 20 ilyen rémisztő gazdasági adatot nem láttam, ami arra utalna, hogy gazdasági világválság lesz, akkor egyet sem. És egyiket sem a mindegybenblog-on olvastam, hanem hívós gazdasági vagy hírportálon.
A forint gyengülése is amiatt van, mert kiszolgáltatott a gazdaságunk, ami különösen rossz egy világválságkor, mert akkor ide fog begyűrűzni minden ahol sebezhető, gyengíthető a valuta, a gazdasági függés pedig igen erős külföldi országoktól, nincs semmink. A mostani forint gyengülés is a német autógyárak nyomására van pl. de ez már másik téma, ezt hagyjuk.
Szerintetek is válság közeledik? A következő évek olyanok lesznek mint a 2008 utáni évek?
Engem nem fog érinteni. Jó munkahelyem van, és külföldre is kinehetek bármikor (rokonokhoz).
Szóval én a válság idején is jól fogok élni.
Nem hinném, hogy a 2008-ashoz hasonló válság lenne láthatáron. Az ingatlanpiaci visszaesés inkább köszönhető a kedvezményes áfa kifutásának és annak, hogy van ennél biztonságosabb befektetési forma is ami hasonló hozamot hozna. Így akik csak befektetési céllal vettek ingatlant azoknak egy része most inkább másra költ.
2008-ban azért okozott a régiós országoknál nagyobb sokkot a válság nálunk, mert az ország és a lakossága is devizában volt eladósodva így a romló forint azt eredményezte, hogy a "törlesztőrészletek" jelentősen megnőttek és nem maradt pénzünk a belső fogyasztásra(se az egyéneknek, se az államnak). Ez a helyzet most nem áll fenn, sőt a romló kilátások ellenére is a gyenge forintnak köszönhetően épphogy versenyelőnybe kerülnek a hazai cégek ha az exportot nézzük.
A forint azért gyengül, mert az alapkamat nálunk a legalacsonyabb a régióban(ezzel akarják a gazdaságot élénkíteni), ha válság lesz akkor a környező országok is kénytelenek lesznek tovább lazítani, ami jelenthet forint erősödést.
Ha válság lesz, akkor könnyen nehéz helyzetbe kerülhetünk.
Addig is, egy régi és hasznos tanács: számíts a legjobbra, de készülj a legrosszabbra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!