Jövőre 210 ezres minimálbért igér a fidesz, tényleg?
Ezt az origo is csak kérdezi, de páran már készpénznek veszik.
Nem vagyok egy nagy gazdasági szakértő, de akkor a nem minimálbéres dolgozók bérét is növelni kell, aztán minden pont annyival lesz drágább, de több adót kell fizetni.
Mert a bruttó 160 vagyis 50 azonnal megy a levesbe, áfa stb.
A 210 nem a minimálbér.
"a jövő évi minimálbér bruttó 161 ezer forintban"
Mert a munkáltatók a komolyabb munkákért nem miniálbért adnak, ezzel reklámozzák magukat.
De akkor ha felviszik egy 240-es nettó az már megint csak min. bér, vagyis fel kell vinni vagy 320-ra. De mivel az adót százalékban fizeted ezért egyre többet vonnak le. De ez semmit se ér nagyon egyszerű példa:
Ha a pékségben a dolgozónak többet kell fizetni, akkor a kenyeret is drágábban kell adni, aztán ugyanott vagy, csak nem ezer forintból veszel 3 kenyeret 333-ért hanem 2000 ből 666 ért. Ezen mit nem értesz utolsó?
illetve a garantált bérminimum 210.600 forintban"
Levonások után lesz belőle a bruttó 161.
Nem...
Van egy minimálbér ami a legkisebb kapható bér.
És van egy garantált bérminimum, legalább ennyit kell kapnia, akinek szakképzettséget igénylő munkát végez.
Jelenleg a minimálbér bruttó 149ezer, ez jövőre 161 lesz. Ez 8%-os emelkedés.
A cikk annyit ír, hogy talán újratárgyalják. És akkor talán 165 lesz a minimálbér. (Nyilván aki minimálbért kap, annak 4ezer forint is számít.)
DE szó sincs arról, hogy jövőre br 210 lenne a minimálbér.
"Nem vagyok egy nagy gazdasági szakértő, de akkor a nem minimálbéres dolgozók bérét is növelni kell, aztán minden pont annyival lesz drágább, de több adót kell fizetni."
Ez sem igaz.
Akkor dübörög a gazdaság, ha reálbér emelkedés van benne.
Elvárható, hogy minden munkakörben legyen évente 5-6%-os növekedés. Miközben az árak 2-3%-ot nőnek csak.
A folyamatos reál bér növekedés megvalósítható és jó dolog.
Akkor én ezt most nem értem.
Igen a bruttó az amiből még levonnak. Akkor ez már megint csak átverés, jól hangzik de alig számít valamit. 4000 ft? Nem vitték túlzásba.
"Akkor én ezt most nem értem."
Látom...
"Jelenleg a minimálbér bruttó 149ezer, ez jövőre 161 lesz. Ez 8%-os emelkedés."
Jövőre 8%-al fog emelkedni a minimálbér. Bruttó 12ezer forinttal. Nettó 8ezer forinttal.
Ez a cikk arról szól, hogy LEHET, hogy jövőre nem 12 ezerrel fog nőni a minimálbér, hanem többel. Nem írja, hogy mennyivel többel. Én mondtam, hogy itt kb +2-3-4ezerről van szó.
Tehát jövőre minimum 161 lesz a minimálbér, de akár több is lehet, mondjuk bruttó 165.
De bruttó 210 nem lesz az tuti. Senki nem is ígért ilyet.
Bruttó 210 600Ft-os garantált bérminimum volt a megállapodás eddig.
Most annyi változhat, hogy esetleg pár ezerrel több lesz.
Kérdező ne trollkodj, érted te nagyon jól, hogy mi az a bruttó, és bérminimum, csak idegesítesz minket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!