Ha legális otthon pálinkát főzni akkor marihuanát termeszteni miért nem?
# 9/11 #8 Nem véletlenül állsz te 29%-on."
Sok füves jár ide :XD
#6 "Sört is főzhetsz."
Meg kávét is, tejbegrízt is. :)
Mákot is lehet termeszteni, de akkor is tilos ópiumot készíteni belőle.
Kérdező
Szerinted csak a pálinkában van alkohol? A pálinkafőzés legalizálása előtt itt nem is voltak alkoholisták? 2010-ben a kormányváltás után legális lett a pálinka főzés és hopp, egy csapásra ennyi alkoholista lett?
Meg a többi országban is azért van annyi alkoholista, mert mind otthon főzött házi pálinkát isznak?
Na meg ha valaki iszik pálinkát, az egyből alkoholista is? Más nem is iszik, soha? Nyilván kérdező te még soha nem ittál alkoholt - vagy te is alkoholista vagy, másképpen nem lehet.
"2017-ben a világ 193 országa között a Balti országoknak, Fehéroroszország, Oroszország, Moldova, Románia, Csehország, Horvátország, Bulgária, Belgium, és Ukrajna után a 12. helyen van (holtversenyben Szlovákiával, Lengyelországgal, Lettországgal és az Egyesült Királysággal).[10] Magyarországon (akárcsak Finnországban, Szlovéniában, és Dániában) az alkohol a felelős az évi összes haláleset legalább tíz százalékáért." (wikipédia)
Szóval kérdező, meg tudnád magyarázni, hogy ha itt az otthoni pálinka főzés miatt van annyi alkoholista, akkor a cseheknél, briteknél, dánoknál és finneknél mitől vannak? Netán ott is lehet pálinkát főzni?
Hogy akkor hogy jön ez össze ezzel a mondattal "A legnagyobb kannabiszfogyasztó Dánia, ahol a felnőtt népesség 35,6 próbálta ki a füvet, míg Magyarországon 8,5 százalék."? Hogy annak ellenére (vagy azzal együtt) hogy ugyanannyira gond az alkoholizmus, még a kábítószerrel is bajaik vannak?
Ismertek ti egyáltalán alkoholistákat? Az otthon főzés az egy meglehetősen időigényes, a cefrézés pedig macerás feladat. Gondoljátok már végig mit írtok! Ha valaki nekiáll cefrézni, az úgy kezdődik, hogy vennie kell hordókat (egyetlen 120-as hordó legalább 6000 forint, amiből 30 liter bort is vehetne!). Mondjuk egy alkesznak a napi szeszadagja ne legyen több, mint 4 feles, mert mondjuk iszik mellé még mást is. Az napi 2 deci pálinka, ami pedig éves szinten 73 liter pálinka. Ehhez szükségeltetik (ha a maximális cukrozást kihasználja, mert hát alkesz, tök mindegy milyen az, amit iszik, nem igaz?) legalább 500 kg gyümölcs. Az 500 kg gyümölcsöt ha termeli, ahhoz legalább 5-8 gyümölcsfa, de a 8-hoz kell közelítsünk egy alkesz esetében, mert egyenletes termésmennyiséget kell tartson ahhoz, hogy minden évben legyen 500kg gyümölcs, ne csak minden 2-3. évben teremjenek a fák, azaz ne tegye ki őket túl nagy energiaigénynek egyik évben sem, mert hát akkor mi lesz? Delirálás val'szeg! Ehhez fegyelem kell, ami már nincs meg egy alkesznél, mindegy, fussunk tovább a történetet, tegyük fel, hogy megvan. Ha veszi a gyümölcsöt már bukik a történet (már a hordóknál bukik, de mindegy...), mert átlag 200 forintos kg áron számolhatunk, de az is mindegy mennyivel számolunk, ha csak 10 forintos kg árral, az már 5000 forint és abból kijön legalább 16-20 liter bor és az azonnal van, az alkesznek meg azonnal kell az adag! No és akkor számoljunk azzal, hogy vesz egy pici főzőt, egy 30 L-es főző (ami nettó 22 literes) 120 ezer forint. Ebből a 120 ezer forintból Ő vehet magának 600 liter bort abban az évben, ami pedig kb. 1.5 liter bor/nap. Az 500kg gyümölcs a cukor miatt (fel kell húzni némi vízzel, mert hát a cukrot fel kell oldani) lesz hozzávetőlegesen 700 liter cefréje (a hordószükséglet ára emiatt kb. 42.000 Ft), továbbá az ebből adódó főzési idő 68+25 óra, azaz 93 óra, ha napi átlag 8 órát foglalkozik vele akkor is 12 nap. (8 óra fegyelem egy alkesznél... :D ) Ha gázzal főz, akkor kell két palack, ami 8000 Ft, továbbá a hűtéshez szükséges víz költsége kb. 800-1000 Ft, a későbbi befokoláshoz szükséges deszt.víz költsége 6000-8000 Ft. Szóval összegezve, ahhoz, hogy ebbe belevágjon, az első évben szüksége van minimum 180.000 Ft-ra, ha a gyümölcsöt is veszi, akkor további legalább 50.000-100.000 forintra! Szóval ja, tehát egy alkoholista ennyi pénzt befektet abba az alkoholba, amivel meló van és az nincs most rögtön, azonnal! :D Életszerű! Ebből hadd ne írjam le mennyi olcsó szutyok bort kaphat, amitől elzsibbadhat.
Az otthonfőzést, mint lehetőséget azok használják ki elsősorban, akiknek ez a hobbijuk és Ők általában alkalmi alkoholfogyasztók, mert hát tudják 1 üvegben mennyi meló van és nem mellesleg mennyi pénz, így nem hajtják föl egyből mindet. Továbbá valóban van egy réteg, aki képes valamiféle szutykot gyártani, azért mert hát "úgy is eladom" alapon tökmindegy, és eladja, ez már full illegális történet, de hát nem is erről volt szó, hanem arról, hogy az alkoholisták otthon főznek maguknak, ami nonszensz! Aki otthon főz, az törekszik arra, hogy a kihozatal minél több legyen, de az ne menjen az íz és az illat rovására (aki magának csinálja!), ehhez gyümölcsön és a hordón felül még számos dolog szükségeltetik. Első körben a hordóba kotyogókat kell építeni, ami hát nem nagy tétel mondjuk az 5 hordó mellett még plusz 1500 forint. Ezt követően a pépesítéshez kell valami eszköz, egy húsdaráló legalább 15-50 ezer forint, egy cefredaráló szintén 10-15 ezer forint körül van, magozáshoz kell egy magozó, ha bogyós gyümölcs, ha házilag készíti, akkor kb. 2000 forintból kijön, de kell hozzá egy picit erősebb fúrógép vagy keverőgép, ami minimum 10 ezer forint. 100 liter cefrére szükségeltetik 1 fajélesztő, ami ha minőségi, akkor 500 forint, továbbá pektinbontó, ami 100 Ft, élesztőtápanyag 300 Ft, illatfokozó 500 Ft, főzésnél vagy akár már a cefrére is habzásgátló 70-140 Ft, kb. ennyi... Ha mindenből a minőséget vesszük meg, akkor kb. 500 forintra jön ki 1 liter pálinka ára, amihez hozzájön még a JÖT, így 1500 forint. Ha gyümölcsöt még ráadásul vesszük is, nem termesztjük (amiről nem lehet beszélni, mert nem is lenne legális, az otthonfőzés feltétele, hogy a gyümölcs saját legyen, de...) de az van, hogy az otthon termett gyümölccsel kiülhetnél a piacra is, azt eladni, annak önmagában van értéke ha a sajátod, akkor is számolni kell vele, ugyan senki sem szokott, de kellene! Számoljunk mondjuk 150 Ft-os kg árral, így ehhez az 1500-hoz hozzájön még további 1500 Ft, amivel már 3000 Ft-os költségnél tartunk/liter.
#18
Az ilyen füvesek, mint a kérdező is, soha nem tudta azt, hogy az otthoni pálinka főzés az mit is jelent valójában. Nyilván azt hiszi, hogy olyan, mint amikor a nagyi főzte a lekvárt, csak le kell szedni a gyümölcsöt, beletenni a főzőbe, csak nem a sűrű levár jön ki hanem a pálinka, amit a nagyi addig elengedett a levegőbe.
Tuti hogy fogalma sincsen arról hogy eddig is lehetett a saját, otthoni gyümölcsből főZETni pálinkát, hogy mindenkinek joga volt saját pálinkát készíTTETni. A házi pálinkafőzés abban különbözik a korábbi lehetőségtől, hogy ugyanazt a gyümölcscefrét nem kell elvinni egy bérfőzdébe és ott lefőzetni, hanem most lehet saját kis pálinkafőző üstje az embernek és megcsinálhatja maga is.
Nekünk van egy barátunk aki sajnos alkoholista. Ő világ életében cefrézte a házuk előtt az utcán termő szilvafák termését és mindig is lefőzette. Majd meg is itta gyorsan. Ő soha nem főzött maga pálinkát és nem is fog, hiszen alkoholista, nem képes rá. Ez az amit az ilyen füvesek nem fognak fel, hogy aki alkoholista, az a legkevesebb munkával a legolcsóbb piát akarja megszerezni. Nem ők azok akik otthon pálinkát főznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!