Egy másik kormány rendbe tudná tenni a munkatörvénykönyvet?
Én azt látom,hogy a rendszerváltás óta nem nagyon fejlődött a munkatörvénykönyv.
Akinek van tapasztalata az osztrák, német munkaerőpiaccal az tudja, hogy Magyarország mennyire le van maradva ezen a téren.
Én német multinál dolgozom, napi szinten kapcsolatban vagyunk az anyacéggel, több hivatalos utazáson (kiküldetésen) is részt vettem.
Onnan tudom, hogy egy német munkavállalónak ugyanabban a pozícióban mennyivel több jár, mint egy magyarnak és nem a fizetésre gondolok.
Hanem, 30 nap szabi már hiszonéves pályakezdőként is.A magyar fiatalok meg legyen el a 21-22 napjukkal.
Továbbá, ott kint nem lehet kirúgni valakit, vagy, mert nem szimpatikus.
Az elbocsájtást nagyon komolyan meg kell indokolni.
Amikor kint nagy megbeszélések vannak, rendesen kérdőre vonják a vezetőket.
A szakszervezetek nagyon erősek, még a szellemi munkát végzők körében is.Ezért, a vezetőségnek nincs akkora hatalma, mint Magyarországon.
Nem lehet csak úgy leépíteni, ha mégis, komoly végkielégítéseket kell fizetni, nem csak aprópénzt.
Bizony, Németországban tudják, hogy a multinacionális cégeknek óriási bevétele van, ezért elvárás, hogy ne legyen smucig, költsön a munkavállalókra, költsön céges óvodákra, bölcsikre, hiszen az ilyen cégeknek ez aprópénz.
A Fidesz még rosszabbá tette a helyzetet, az elődei meg csak lubickoltak a pisi meleg sárban, semmi javulást nem értek el.
Kedves 1,
biztos,hogy csak akarat?
Több nagyvállalatnak komoly befolyása van a politikára.
Véleményem szerint, azt a híres túlóratörvény sem saját kútfőből származott, hanem valamelyik cég javasolta.Ugyanis, nagy a hiszti amiatt,hogy nincs olcsón ember.
Szerintem a módosításahoz 2/3os többség kell. Ha nem javítsatok ki.
Így ha el is bukik 22ben a fidesz ott fognak maradni egy 40-48%os ellenzékben és soha az életben nem szavaznának meg népjóléti vagy dolgozókat védő módosítást.
Egyetlen kormány sem fogja rendbetenni a Mt.-t, amíg nincs erre nyomás a társadalom részéről.
Márpedig onnan nincs semmiféle nyomás. A multiknak pont jó így, ahogy van: óccsó a magyar kuli, robotol a szalag mellett óccsóér' és mivel EU-n belül van, egyszerű a késztermék vámolása is. A fejlesztőmunkát máshol végzik, ide csak a gyártás jön, a nyugat-európai költségek töredékéért.
A KKV-knak is jó a mostani felállás: lehet túlóráztatni a melóst orrvérzésig, lehet trükközni pont a megfelelő időpontban megszüntetett, majd pár nap múlva újra megkötött határozott idejű szerződésekkel, megbízással, kényszervállalkozással.
Sőt, úgy tűnik, a melósnak is jó. Cselédország cselédnépe cseléd szeret lenni. Boldogan tapsikol, hogy túlórázhat, amíg a szeme kiugrik, benn rohadhat napi 12 órát a munkahelyén, mert "há' kifizessék, ha benn vagyok, akkó' meg benn vagyok, amennyit csak lehet", belemegy a 4 vagy 2 órás bejelentésbe, borítékos fizetésbe, a szakszervezetbe meg akkor sem lépne be, ha lenne. Neki jó így. Ha pedig valamelyiknek mégsem jó, meg meri említeni, hogy jó lenne heti 5 nap napi 8 óra munkával megkeresni azt az összeget, amit most hétfőtől vasárnapig 12 órázva, borítékos okosítással tesz zsebre és a munka mellett esetleg másra is tartalékolni az időből és energiából, azt elhordják mindenfélének, aki megunja és elhúz a minimálbéres posványból, annak van a helyére másik, aki szarér'-húgyér' elvállalja a fos melót is, mer' legalább dógozhassunk, osztán van egy kis píz belőle.
Amíg ez a helyzet, addig nem fog változni semmi. Ha a munkavállalók nem tartják magukat semmire, a munkáltatók és a kormány is pontosan ennyire fogja őket megbecsülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!