A fideszeseknek mi a bajuk az európai minimálbérrel?
Mindig ha valami drágul,azt hallom,hogy azzal érvelnek,hogy jó a drágulás,mert akkor majd növekedni fognak a bérek.
Tehát,ha nőnek az ingatlanárak,vagy az élelmiszerek ára,akkor majd magasabbak lesznek a bérek is.
Másik oldalról viszont,ha benyögi,hogy európai minimálbért akarnak,akkor "az nem lehetséges",stb.
Nem ellentmondásos ez?
Most akkor utol akarjuk érni a nyugatot vagy nem?
" csak 5% SZJA lenne, akkor az egyből 15 ezer forinttal több fizetést jelent, az innen jövő hiányt, amit olyan 70-80 milliárd forintra becsülök, a magasabb jövedelmek SZJA kulcsának növelésével is lehetne kompenzálni"
Na ne már! Így is rengeteget vonnak és akkor fizessek még többet csak mert az átlagnál egy picivel magasabb a fizum. Bruttó 600 a fizum, amiből csak 400-at látok. Havi 200 (+munkáltatói járulékok) megy az államhoz.
Egy minimálbéres ehhez képest bruttó 150-et kap, amiből csak 50 (+munkáltatói jarulekok) megy az államhoz.
És akkor az az ötleted, hogy én és a hozzám hasonlóak fizessünk még többet, mások meg a kevésnél is kevesebbet?!
Én azt mondom jó ez így ahogy van most, arányosan.
"Akkor szerinted hol kezdődik a középosztály? Mert nem a 400ezres fizunál az biztos, főleg vidéken nem"
Épp ezt mondom én is. Nettó 400-bol se vidéken, se Pesten nem leszel középosztálybeli.
A középosztály nem az átlagfizetést vagy medián bért jelenti. Lehet ezekkel kevered. Itt egy jó cikk errol:
"És akkor az az ötleted, hogy én és a hozzám hasonlóak fizessünk még többet, mások meg a kevésnél is kevesebbet?!
Én azt mondom jó ez így ahogy van most, arányosan."
Ez így van, a havi 70 milliárdot, amibe a projekt kerülne ki kellene valamiből gazdálkodni!
Itt most az a kérdés, hogy ennek költségét ki állja:
1. Állhatják a munkáltatók és rajtuk keresztül a fogyasztók, ha azt mondjuk, hogy oké, legyen mondjuk 200 ezer a bruttó minimálbér 150 ezer helyett és akkor majd kap kb. 30 ezerrel többet egy minimálbéres...
2. Állhatják a magasabban keresők, akiktől mondjuk egy magasabb jövedelmet jelentő kulccsal elvon az állam jövedelmet.
3. Állhatják egyébként a nagyvállalatok, akik TAO-ját a korábbi 19%-ról 9%-ra csökkentette a kormány. Mondjuk ha csak 5%-kal több TAO-t szednek be (14%-ot) és a sportcélú TAO támogatásokat is az államkasszába irányítják, akkor lehet ebből is finanszírozni az adócsökkkentést...
Szóval igen, ebben igazat adok, hogy más módja is van, bár én bevezetnék egy szolidaritási adót a magasabb jövedelmek számára, de "magasabb jövedelmek" alatt nem a 600k bruttódat értem, amiből megkapsz 400k-t, hanem az 1 milla feletti bruttókat érintené a dolog.
"de "magasabb jövedelmek" alatt nem a 600k bruttódat értem, amiből megkapsz 400k-t, hanem az 1 milla feletti bruttókat érintené a dolog."
Ja így oké. Csak a régi két kulcsos adó rendszerben már átlag fizuval magas sávba is adoztal.
"Ja így oké. Csak a régi két kulcsos adó rendszerben már átlag fizuval magas sávba is adoztal."
Igen, az kicsit túlzás lenne, ha egy 400k nettóra kiszabnának egy magasabb adókulcsot mondván, hogy ez micsoda magas fizu, miközben 2010 óta azért durván nőttek az árak és egy albi a rezsivel ennek a felét is elviheti!
Nehany eve folyamatosan emelik a minimalbert, de folyamatosan hallani hogy a kisvallalkozasok nem birjak, sorra mennek csődbe, bocsajtanak el embereket, vagy jelentik be oket 2oraba vagy 4be, hogy talpon tudjanak maradni. Evenkenti nehany %os emelesnel!
Mi lenne ha bármelyik ev januar 1.tol mondjuk bevezetnek a netto 300as minimalbert? Es mondjuk Gizike a kisboltban aki eddig 250kba fajt a tulajnak, ezentul mondjuk 400kba(megha csokkentik is a munkaltatoi jarulekokat addig)Honnan fogja eloteremteni a különbséget? Gondolom megemeli az arakat.
Alig várom.
Nem kellene ennyi adót fizetni.
Mit ad vissza az állam abból az adóból,amit befizetünk?
Ha az állam ellehetetleníti azokat,akik eltartják őket,a vállalkozásokat és a dolgozókat,akik nem állami helyen dolgoznak,akkor miből marad fenn?
Ezen kellene elgondolkodnod.Ha nem tud kitermelni egy vállalkozás annyi bért a dolgozóinak,amiből megélnek,akkor ott baj van a rendszerrel.
Pontosan ezért is tűzték ki célul,hogy a multikat megadóztatják.
Ha egész Európában elfogadnák ezt,akkor bizony a multik beletörődnének ebbe,mert nem lenne más lehetőségük.
Vagy beérik kevesebbel,vagy bezár a buli.
Kedves kerdezo amig alapvetó kozgazdasagi dolgokat nem ertesz meg, addig amiket osszeherdalsz azok ures szavak.
Forintot sem nyomtatnak a nemzeti bankban es adnak mindenkinek 20milliot hogy koltse el kulfoldon vagy valtsa at mondjuk euróra es hozza haza, mert mivel nincs mogotte ÉRTÉK, igy semmit nem erne csak azt hogy megkevesebbet erne a munkaja=fizetese=forintja.
Egyszerű azt szajkozni hogy termelje ki a vallalkozas az eui minimalbert, vagy csoportositson at az állam a kozalkalmazottaknak is, de ez nem igy megy a valosagban! Amig mi masoknak gyartjuk a termékeket, alkatrészeket, eszkozoket es nem maradnak az országon belul es csak kozvetve novelik a gdpt addig sosem leszunk keszen az eui minimalberre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!