Erdélyi magyarok! Mit szóltok a mostani EP választáshoz?
Magyarországon (vagy más országban is, egyébként, nem releváns a kettős állampolgárság) csak akkor szavazhatok EP-választáson, ha oda szól a lakcímem. Mivel ez nincs így, nem Magyarországon lakom, így a román listákra szavaztam.
A magyar választásokhoz: meglepődtem a DK és a Momentum drasztikus erősödésén, a Jobbik gyengülésén nem annyira, bár épp ekkora beszakadásra nem számítottam. Az LMP-nek szerintem lassan vége, és az MSZP-nél is erősen rezeg a léc.
Romániában végül az ellenzéki nemzeti liberálisok nyertek, várható volt, mert a szocik az elmúlt években nagyon sikeresen lejáratták magukat a lakosság egy elég nagy része szemében. Az RMDSZ, a magyar párt végül kijutott, de most jönnek a cikkek arról, hogy olyan, Kárpátokon túli megyékből is kaptak 1500-2000 szavazatot, ahol az utolsó népszámlálás szerint 350-500 magyar él. Szóval ez nagyon érdekes.
Hogy hogyan látom a jövőt? Nem túl jól, de ez nincs összefüggésben, vagy nem föltétlen, az EP-választások alakulásával. Közel sincs akkora jelentősége, hogy most épp melyik párt küld több képviselőt Brüsszelbe, mint ahogy azt a pártok láttatni szeretnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!