Az iszlám államok vehetnek fel kölcsönt? Lehet államkötvény kibocsátásuk, államadósságuk vagy ez nem megengedett az iszlámban a kamatok miatt?
Létezik iszlám-kompatibilis kötvény és a legtöbb országban van ilyen.
(Más kérdés, hogy egy gyakorlatilag majdnem ugyanaz, mint egy kamatos kötvény, csak kicsit megvariálják, hogy ne lehessen belekötni.)
Az iszlamban is van kamat, csak ajandeknak hivjak.
Gyakorlatilag kulonbozo sunyisagokat alkalmaznak ez ugyben, pld:
Hazat akarok venni, kolcson kell. Elmegyek a bankba, es a bank megveszi a hazat, a sajat nevere. Aztan boseges felarral eladja nekem reszletre. Ha nem tudom fizetni a reszleteket, ove a haz (az egesz, akkor is, ha mar 3 eve rendesen fizettem).
Ceget akarok alapitani, kolcson kell hozza. Elmegyek a bankba, a bank velem egyutt tulajdonosa lesz a cegnek. A nyeresegen osztozunk, persze olyan szazalek-elosztassal, hogy a bank lenyegesen tobbet kapjon, mint amit betett. Ha a ceg veszteseges, akkor ugyanaz a helyzet, mint mikor egy nem iszlam ceg megy tonkre: a vallakozo nem tud fizetni, igy mindene a banke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!