Az USA-ban van "fekete" kérdés?
Van. Én éltem ott egy évig, bár eléggé burokban. Az biztos, hogy ott egy rossz szót vagy célzást sem lehet tenni a feketékre semmiféle nyilvánosan elismert fórumon (pártok, tv, ilyesmi), de magánbeszélgetésben sem nagyon. Ilyen Jobbik típusú párt ott nem kapna semennyi szavazatot, és a feketéket bármiben is leszóló szöveg abszolút tabu.
Az amerikai állam hosszú időn át pozitiv diszkriminációt alkalmazott, előnyt élveztek a feketék (és cégeik) a közbeszerzési eljárásokban, az egyetemi felvételeknél és a választókerületeket is úgy alakították pl., hogy legyen fekete képviselet a Kongresszusban. Ez a fajta integráció olyan értelemben hozott komoly eredményt, hogy sok fekete tényleg megkapaszkodott, bejutott az értelmiségbe, az elitbe, komoly vezető pozíciókba. Ez pedig már húzza magával a többieket is, mert látják, hogy van hova menni. (Szemben a magyarországi cigánysággal.)
Ugyanakkor a hétköznapi életben, a magánéletben máig is nagyon erős a szegregáció. A fekete-fehér vegyes házasság ritka, mint a fehér holló, keverék gyereket egyáltalán nem láttam. Ezen túl a fekete és a fehér lakónegyedek is élesen elkülönülnek. A fekete negyedben egyetlen fehér sem lakik, és fordítva. De fehérként komoly problémáim voltak, amikor egyszer-kétszer betévedtem a fekete negyedbe. Volt amikor úgy menekített ki egy ismeretlen fehér autós egy támadó elől. De mindig ért valamilyen atrocitás.
Szóval a szép felszín mögött azért van ellentét, ellenszenv, de ezt többnyire magukba temetik, illetve csak nagyon ritkán egy-egy nem kontrollált szóból, viccből lehet kiérezni, hogy a harmónia eléggé felszínes. De legalább ilyen van.
Ja, van.
Lassan mexikói is lesz és akkor jöhet majd egy vicces fajháború, amit mi Európából figyelhetünk. :)
Aztán majd lesz itt is, haha!
Ott inkabb, mexikoi, puerti rico-i, es a dominikai szarmazasuakkal van problema. De a fekak se valami szentek.
Egyebkent, az a vicc, hogy Los Angelest nem az ottani feherek, hanem a latinok es a feketek rabolgatjak szet, es ok tartjak felelemben a rendorseget.
"Ja, van.
Lassan mexikói is lesz és akkor jöhet majd egy vicces fajháború, amit mi Európából figyelhetünk. :)"
Nyugat európát és magyarországot figyelve mi sem ússzuk meg.
Persze, hogy nem ússzuk meg.
Ezért van nekem itthon jó kis íjam és vesszeim, hogy szépen agyonlövöldözzek mindenkit, aki ki akarja írtani a családomat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!