Ti értitek, hogy mi zajlik jelenleg a világban?
Én bevallom, nem. Akkora káosz van mindenhol. Pluszban még azt is nehéz eldönteni, hogy mi is a pontos igazság, a mai álhírekkel teli világban.
Mintha az embereknek mindenhol elegük lenne, de maguk sem tudják megfogalmazni, hogy pontosan miből (ld. francia sárgamellényesek). És emiatt populistáknak szavaznak bizalmat mindenhol a világon, tőlük várják a “problémák” megoldását. Néha úgy tűnik, hogy maga a kapitalista világrend is válságban van.
Vagy ott a Brexit, azt úgy, ahogy van nem értem. Egy darabig azt hittem, hogy kapizsgálom, de most már végképp elvesztettem a fonalat, hogy mit is akarnak.
Az már jó jel, ha belátja az ember, hogy minden tele van álhírekkel, és nem tudja a válaszokat!
Ami biztosan történik:
1938-ban választhattál 3 "mese" közül (náci, kommunista és liberális mese)
1968-ban maradt 2,
1998-ban maradt 1,
Ma meg már az az érzése az embernek, hogy nem maradt egy se, a liberális demokráciák pilléreiben fordulnak a választók a liberális demokrácia ellen (lásd Trump vagy Brexit). És hiába fejlődik ezerrel pl. Kína, olyan nem nyújt a liberális demokrácia helyett alternatív világképet.
Mindenki ismeri a 90-es évek / 2000-es évek narratíváját, hogy a világtörténelem arról szólt, hogy az emberek egyre több szabadságjogot vívtak ki maguknak, a liberális demokráciákban szemmel látható a fejlődés minden téren, így a jövő záloga, ha minden ország liberális demokrácia lesz. Bill Clinton elnök korában mondta azt, hogy Kína a történelem rossz oldalán áll. Ma már milyen naivnak tűnik ez a kijelentés ugyebár...
Idáig volt az ami biztos, az ok az csak találgatás.
Valami olyasmi állhat a háttérben (legalább is szerintem ez biztosan egy tényező a sok közül), hogy pl. 1938-ban egyszerű melósként élhettél Moszkvában, Berlinben, Londonban, vagy New Orleansban, a plakátokon izmos, vidám, jóképű munkásokat láttál. Te pedig azt gondoltad magadban hogy "ez én vagyok, ez rólam szól! én vagyok a jövő!". Az egyszerű melós lehet hogy mit sem tud mondjuk arról, hogy a mesterséges intelligencia valamikor a jövőben el fogja venni a munkáját, de azt érzi, hogy egyre jelentéktelenebb. Ez pedig érthetően kedvez az antiglobalizmusnak, antielitizmusnak és a nacionalizmusnak.
A lényeg, hogy ne merülj el nagyon a részletekben, mert akkor nem fogod látni a nagyobb léptékű foyamatokat.
- Ha a világpolitika érdekel, nézd meg melyik országnak kik a legfőbb kereskedelmi partnerei.
- Ha az embereknek elege van, az mindig az életminőséggel függ össze.
A többi csak máz.
Valaki az egyik nap ezt a cikket posztolta, szerintem elég jól fedi a valóságot, vagy legalább egy részét:
A tekintély a felelősség kezd eltűnni.
Az embereknek elege lett a mostani vezetőkből, az internet jelentős szerepet játszik benne.
01:07: nagyon jó meglátások vannak a cikkben!
Igen, manapság minden idióta azt képzeli, mindent tud a világról, és megmondhatja a tutit. Az internet meg összehozta a csürhét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!