Elmagyarázná valaki a közel-keleti helyzetet?
Nem tudom mit értesz pontosan "mostani helyzet" alatt, de ha az igazi "hot spot" érdekel, akkor
(amúgy skacok az a lencsés sztori egy generációval későbbi, az "örökösödési per" most nem Izsák gyerekei, Jákob és Ézsau hanem Ábrahám fiai Izmael kontra Izsák között volt)
A dolog tenyleg bonyolult, de mivel emlitetted a szunnita szot, erre roviden is lehet valaszolni:
Az iszlamnak is, mint a legtobb vallasnak tobb aga van. Az iszlam ket legfontosabb iranyzata a szunnita es a siita vallasok. Abban nem ertenek egyet, hogy ki az igazi orokose Mohamednek, az iszlam megalapitojanak.
A vallasi kulonbseg azonban orszagokra is oszlik. Vannak olyan iszlam allamok, amelyekben a DONTO tobbseg siita, es vannak olyanok, amelyekben a DONTO tobbseg szunnita. A siita allamok kozul a legerosebb Iran, a szunnitak tobb allamot is kezben tartanak, de a legszelsosegesebb Szaud Arabia.
Iran es Szaud Arabia azonban nem csak vallasilag, hanem politikailag is ellentetes taborhoz tartozik. Szaud Arabia az USA szovetsegese, Iran, ha nem is szovetsegese az oroszoknak, de veluk elegge szoros a kapcsolata.
(Igyekeztem objektiv lenni, de en nem vagyok az, azt gondolom, hogy Iran viaghatalomra tor, es ezert atombombat igyekszik szerezni, es penzzel tamogatja a terrorizmust. Belpolitikailag Szaud Arabia is nagyon szelsoseges, de o legalabb nem akar engem is muszlimma tenni)
"az "örökösödési per" most nem Izsák gyerekei, Jákob és Ézsau hanem Ábrahám fiai Izmael kontra Izsák között volt"
Sot ELSORORBAN Izmael leszarmazottai kozott. Jakob gyerekei igyekeztek kimaradni a bulibol, amennyire csak lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!