Oroszországban hogy tudják egyszerre dicsőíteni a Cári Családot, Lenint és Sztálint, amikor mindhárom ellentétben áll egymással?
Pont úgy, ahogy Magyarországon is sok széljobber imádja Horthyt és Szálasit is egyszerre.
Ez még amúgy akkor a legszebb, amikor egyeseknél bejön Kádár atyus is...
Egyszerű: mindig győztes hatalom voltak, a II. világháborúban is, jóságos Sztálin apókára tehát rosszat nem szólunk.
Ja, hogy kiirtott 100 millió embert? Az teljesen rendbe van, elvégre megnyerték a háborút. Különben is, Sztálin bátyó megmondta az ő temérdek sok okos eszével, hogy kiirtani milliókat az statisztika.
'Ja, hogy kiirtott 100 millió embert? Az teljesen rendbe van, elvégre megnyerték a háborút.'
Tehát ha én vagyok a győztes oldalon, szabadon latorkodhatok kedvemre, felelősségre nem vonnak, a rengeteg áldozat meg kit érdekel. Néha tudom ám furcsállni ezt az emberi magatartást.
Lenint nagyra tartják, mert szerintük a cári önkény után szabadságot hozott és humánus szellemiségű volt. Nagyvonalúan elsiklanak afölött, hogy egy alapból hibás feltételezéseken nyugvó idealista eszmét próbált megvalósítani, továbbá a diktátori hajlam benne is létezett, sőt a sokat szidott Sztálin valójában Lenin nagyon is megfelelő tanítványa és utóda volt.
Sztálint azért bálványozzák -érdekes módon még ukránéknál is, pedig náluk történt az a bizonyos holodomor, a tömeges éhhalál-, mert nagyhatalommá tette a Szovjetuniót és persze megnyert egy világháborút egy elszánt ellenféllel szemben, sőt a náci Németország fővárosáig eljutott és beállíthatta magát felszabadítónak. Más kérdés, hogy eredetileg egész Európát magának akarta, csak hogy minél jobban kifacsarhassa a maga javára. Mint láttuk, félig-meddig sikerült elérnie és ki tudja, mi lehet Európa sorsa, ha nem áll meg Németországban, hanem úgy dönt, menjünk kicsit még Nyugatabbra.
A cári család tiszteletéről viszont nem tudnék mit mondani: talán a tekintély diktálja.
'A zsidások pl. az utolsó menórát is elszámoltatták a németeknél a háború után,'
Biztosra veheted, a németek önostorozása még néhány generációig kitart. Csak rá ne fázzanak később, mert úgy látom, velük lassan a náci jelző felemlegetése után szinte bármit meg lehet tenni.
Talán annyi összefüggés van, hogy az oroszoknak mindig kellett egy "atyuska", aki vezeti a népet. Ha ez nem a cár, akkor valaki más.
Egyébként nem hiszem, hogy párhuzamosan van ez a tisztelet az emberekben. Oroszország elég nagy, gondolom a társadalom egyik része az egyik, a másik meg a másik felé hajlik.
A cár tisztelete az ortodoxiával függ szerintem össze: Oroszországban egyre nő a vallásosság, és a cári családot a pravoszláv egyház szentté avatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!