Összeomlik-e az Európai Unió?
Figyelt kérdés
A mostani görög válság kapcsán a kérdés. Sokan amellett foglalnak állást, hogy az integráció tovább mélyül - szakértők állítják eleve hiba volt fiskális és/vagy politikai unió nélkül a monetáris unió - vannak viszont akik arra esküdnek, hogy a bomlás tanúi vagyunk. A kérdés adott2010. máj. 23. 20:43
11/19 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint európa már nem is rúghat labdába?
2010. máj. 23. 22:26
12/19 anonim válasza:
sokáig nem lehet fent tartani
szerintem elöbb utóbb lesz még egy nagy háború sajnos
és utána mivel sokan meg halnak utána kezdődhet valami konszenzus
de egyenlőre túl sokan vagyunk ezen a kis bolygón
és túl sok az érdek és az ellentét
13/19 anonim válasza:
Európa, mint a jelenlegi Európai Unió, nem rúghat labdába. Szét fog esni működőképes(ebb) kisebb részekre. A német, francia, skandináv és benelux területeket magában foglaló klasszikus Nyugat-Európának van esélye, hogy megkapaszkodjon, újra magára találjon, de ehhez először le kell vetnie magáról ezt a déli és keleti ballasztot. Az a nagy kérdés, hogy a leszakadó országok létre tudnak-e hozni egymás között élet- illetve versenyképes új integrációkat, mert a globálgazdaságban ez a túlélés feltétele. Emlékszel még a visegrádi együttműködésre Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország között? Ennek még lett is volna értelme mondjuk a balti államokkal, Horvátországgal kibővítve. Nem lett belőle semmi. Ez nem túl jó előjel.
14/19 A kérdező kommentje:
Utolsó! Ha a te általad vázolt eshetőség valósulna meg, akkor még az is kérdéses, hogy az éledező oroszország nem szerezné-e vissza a korábbi "területeit". Ahogyan azt tette most jelképesen ukrajnával.
2010. máj. 23. 22:58
15/19 anonim válasza:
Közben lefeküdtem, de most már újra aktív vagyok. A válaszom a legutóbbi kérdésre természetesen igen. Oroszország túl van a 90-es évek átmeneti megingásán, és újra képes és kész az érdekérvényesítésre. Magyarországnak is fontos feladata lenne, hogy kidolgozza a viszonyát Oroszországhoz felkészülve erre az új korszakra, de hát ebben az országban nincs már igény ilyesfajta szellemi munkára. Így meg majd egyszer csak csodálkozunk egy nagyot.
16/19 anonim válasza:
Nem onlik össze, de kib...szott sok pénzügyi gondok lesznek.
17/19 anonim válasza:
A hatalom tartóoszlopai az erkölcsi fölény, a gazdasági erő, a katonai erő és a tömegtámogatás. Az európai polgári társadalmi rend erkölcsileg a második világháborúban kivégezte saját magát. Ettől kezdődően folyamatos volt az erkölcsi romlás, mára az erkölcsiségnek még a nyomai is eltűntek. A gyarmatosításból, a bankok kamatszedéséből, a technológiai fölényből és az erkölcstelen világkereskedelemből felhalmozott óriási tőkét a nyugati társadalom felélte, és a gazdasági súlypont távol-keleti eltolódása következtében soha többé nem tudja még a gazdaság minimális egyensúlyi állapotát sem megteremteni. A gazdasági csőd, annak ellenére, hogy a nyugat „világkrízisről” beszél, kizárólag a polgári gazdasági rend, a kapitalizmus csődjeként értékelhető. Katonai erőről már nem lehet beszélni. A vesztes koreai és vietnami háborúk után nevetséges vergődést produkálnak Irakban és Afganisztánban. A nyugatellenes erők által tudatosan elnyújtott felőrlő háborúk végleg lejáratják a technológiai fölénnyel rendelkező, de harcképtelen katonai rendszert.
18/19 anonim válasza:
Nekem is van egy olyan érzésem, mint a 20.35-nek, bár ennyire határozottan nem fogalmaznék, illetve én a hanyatlás beindulást nem a 2. világháború utáni időhöz kapcsolnám, hanem inkább a 70-es évekre tenném. A II. vh. után beindult jóléti állam modell azért valós felemelkedést hozott az alkalmazotti tömegeknek, produkált még egy aranykort. De aztóta már teljes mértékben a multik ragadták magukhoz a kezdeményezést, maguk alá gyűrték az államokat, így azok minden legitimációs és gazdaságszervező erejüket elvesztették. Ez után én se nagyon tudom, mi lesz még hátra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!