Ha a határon túli magyaroknak annyira rossz Szlovákiában vagy Romániában, akkor miért nem költöznek el onnan? 2017 van, a határok nyitottak.
Azért,mert nem olyan rossz nekik ott.
Aki rosszul érzi magát az elköltözik olyan helyre,ahol nem érzi rosszul magát.
Magyarországról is sokan költöznek el.
Nincs meg bennük a hajlandóság..
Habár alapvetően egyetértek a kérdező nézeteivel, azért trianonnak a kintrekedt családokra még mindig igen erős hatással van, úgyhogy az ő szemszögükből nem biztos, hogy elég annyi, hogy 100 éve történt :p
kicsit összetettebb a téma annál, hogy akkor miért nem költöznek ide. ( és azért én se féltem őket, van egy pár olyan, akinek kettős identitása lett, és attól függ, hogy szlovák/magyar, amelyikkel jól jár... )
Mert ide születtünk. Ez a hely az otthonunk. Itt a családunk, az összes rokonunk barátunk. Attól még, hogy egy-két szlovák belénk köt.. nem biztos, hogy annyira rossz nekünk itt. Amikor havonta keresel 1000-1200 eurót az annyira nem is rossz.
A rossz az itteni életben az, hogy meg kell tanulnod egy idegen nyelvet, ha tetszik ha nem, mivel állami nyelv plussz még válassz egy idegen nyelvet (német-angol). Az senkit sem érdekel, hogy mikor gyerek voltál csak magyarul beszéltél... az utcán, a boltban, bárhol...
Ha meg jól akarsz keresni egy jó munkahelyen akkor úgy kell tudnod szlovákul, mintha az anyanyelved lenne és nem annyira egyszerű, ha csak magyarokkal találkozik az ember ugyebár.
A magyar tannyelvű iskolában pedig nem úgy tanítják a szlovák nyelvet, mint idegen nyelv, hanem mint anyanyelvet.
Rákényszerítenek erre, holott nem a mi hibánk az, hogy Szlovákiában kell élnünk.
Dunaszerdahely például egész város magyar, hiába van Szlovákiában. A mellette levő falvak is.
Szerintem egyébként a szlovák emberekkel semmi gond nincs...Segítenek, nem nevetnek ki stb. Nem akarok bunkó lenni, de eddig, ha sétáltam az utcán egy teljesen szlovák városban(egyetemre járok oda) és magyarul beszéltem, mindig csak a cigányok kötöttek belém, hogy szlovákul beszéljek. Mert ők ám aztán a tisztavérű szlovákok. Elgondolkodtató.
(21L Szlovákia, Felvidék)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!