Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Ha a határon túli magyaroknak...

Ha a határon túli magyaroknak annyira rossz Szlovákiában vagy Romániában, akkor miért nem költöznek el onnan? 2017 van, a határok nyitottak.

Figyelt kérdés
2017. ápr. 16. 20:33
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Nos.... az igazság az hogy a lakásban, amiben lakom, él két romániai magyar család is (Nyíregyházán). Dolgoznak, csendben élnek, takarosak, kifejezetten kedvelem őket. Rám sem most, sem akkor nem hatott a kormánypropaganda, nálam ezzel ne próbálkozz.
2017. ápr. 16. 22:32
 12/27 anonim ***** válasza:
92%
#9: De mi az unalmas számodra abban, hogy vannak, akik csak a legvégső esetben hagynák el az otthonukat? Függetlenül attól, hogy ez az otthon Erdély, vagy a Dunántúl, vagy a világ bármely szeglete.
2017. ápr. 16. 22:40
 13/27 A kérdező kommentje:
AZ nem unalmas, hanem nagyon nemes dolog. Ami unalmas viszont, hogy folyton Trianonnal jönnek, mintha az anyaországi magyarok tehetnének arról, ami akkor történt. Mintha nekünk sokkal könnyebb lenne az életünk azért, mert a határ jobbik oldalára kerültünk. Nemrég láttam egy riportot, amiben a szlovákiai magyarság helyzetével foglalkoztak, és arra a kérdésre hogy miért válassza az asszimilálódást sok magyar, azt válaszolta az egyik felvidéki magyar hogy " az emberek a sikeresebb közeghez akarnak tartozni, régen ez Magyarország volt, ma Szlovákia". Ha a nemzeti hovatartozást a GDP szabja meg, akkor mire fel vállaljak sorsközösséget velük? És nagyon sok szlovákiai magyar fiatal már csak a nyelvében magyar csak. Arról meg már gróf Széchenyi István is elmondta a véleményét - “Nyelvének pengése, még nem a szívének zengése!”
2017. ápr. 16. 22:54
 14/27 anonim ***** válasza:
79%

Azért,mert nem olyan rossz nekik ott.

Aki rosszul érzi magát az elköltözik olyan helyre,ahol nem érzi rosszul magát.

Magyarországról is sokan költöznek el.

Nincs meg bennük a hajlandóság..

2017. ápr. 16. 22:58
 15/27 anonim ***** válasza:

Habár alapvetően egyetértek a kérdező nézeteivel, azért trianonnak a kintrekedt családokra még mindig igen erős hatással van, úgyhogy az ő szemszögükből nem biztos, hogy elég annyi, hogy 100 éve történt :p

kicsit összetettebb a téma annál, hogy akkor miért nem költöznek ide. ( és azért én se féltem őket, van egy pár olyan, akinek kettős identitása lett, és attól függ, hogy szlovák/magyar, amelyikkel jól jár... )

2017. ápr. 16. 23:24
 16/27 anonim ***** válasza:
100%
Mert mondjuk van, akit úgy neveltek, hogy szeresse a szülőföldjét, és ne hagyja el egyből, ha nehézségek jönnek...
2017. ápr. 17. 14:02
 17/27 anonim ***** válasza:
34%
Miért lenne rossz nekik?Saját anyanyelven tanulhatnak,saját vallást gyakorolhatnak és elvannak fogadva mint kisebbség!Ha visszamegyünk 150 évet a történelembe a magyarok még ezeket a jogokat sem adták meg a Románoknak,Szerbeknek,Horvátoknak stb
2017. ápr. 17. 14:33
 18/27 anonim válasza:
100%

Mert ide születtünk. Ez a hely az otthonunk. Itt a családunk, az összes rokonunk barátunk. Attól még, hogy egy-két szlovák belénk köt.. nem biztos, hogy annyira rossz nekünk itt. Amikor havonta keresel 1000-1200 eurót az annyira nem is rossz.

A rossz az itteni életben az, hogy meg kell tanulnod egy idegen nyelvet, ha tetszik ha nem, mivel állami nyelv plussz még válassz egy idegen nyelvet (német-angol). Az senkit sem érdekel, hogy mikor gyerek voltál csak magyarul beszéltél... az utcán, a boltban, bárhol...

Ha meg jól akarsz keresni egy jó munkahelyen akkor úgy kell tudnod szlovákul, mintha az anyanyelved lenne és nem annyira egyszerű, ha csak magyarokkal találkozik az ember ugyebár.

A magyar tannyelvű iskolában pedig nem úgy tanítják a szlovák nyelvet, mint idegen nyelv, hanem mint anyanyelvet.

Rákényszerítenek erre, holott nem a mi hibánk az, hogy Szlovákiában kell élnünk.

Dunaszerdahely például egész város magyar, hiába van Szlovákiában. A mellette levő falvak is.

Szerintem egyébként a szlovák emberekkel semmi gond nincs...Segítenek, nem nevetnek ki stb. Nem akarok bunkó lenni, de eddig, ha sétáltam az utcán egy teljesen szlovák városban(egyetemre járok oda) és magyarul beszéltem, mindig csak a cigányok kötöttek belém, hogy szlovákul beszéljek. Mert ők ám aztán a tisztavérű szlovákok. Elgondolkodtató.

(21L Szlovákia, Felvidék)

2017. ápr. 18. 15:55
 19/27 anonim válasza:
100%
Még annyit elfelejtettem hozzá tenni, hogy azért "panaszkodunk" annyit, mert ezt az államot nem érezzük sajátunknak, hiába születtünk ide. Ti ezt elképzelni sem tudjátok, mennyire rossz. Egyből olyan helyre születni, ahol nem bántanak azért aki vagy, az a legegyszerűbb. Be kell illeszkedni egy olyan államba, ahol te csak kisebbség vagy, de valahogy mégis ez a hazád, mert ide születtél, de magyar vagy. Ez nagyon bonyolult. És azért valljuk be, ha most kitalálná az összes szlovákiai magyar, hogy átköltözne Magyarországra. MO se fogadna bennünket tárt karokkal.
2017. ápr. 18. 16:04
 20/27 A kérdező kommentje:
Utolsó: akkor ti tulajdonképpen minek valljátok magatokat? Magyarnak vagy szlováknak? Csak mert a személyes tapasztalatom az hogy van egy nagyobb százaléka a felvidéki magyaroknak, akik lesz.rják hogy magyarok-e vagy szlovákok, egy másik nagy csoportja utálja a szlovákokat, és nagy magyarnak vallja magát, a harmadik csoport pedig már büszke szlovák és tökéletes magyarsággal szid mindent és mindenkit aki magyar. A facebookon egyszer belefutottam egy felvidéki nőszemélybe, aki a magyarokat gyalázta, noha ő is magyar, és egy másik felvidéki (egyébként tanárnő) mondta hogy ne lepődjek meg, mert a legnagyobb magyargyűlölő szlovákok azok, akikben van magyar vér.
2017. ápr. 18. 18:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!