Törökország és Azerbajdzsán milyen mértékben demokráciák/diktatúrák?
Törökországban már csak minimális látszat demokrácia van. Nem sok kell hogy kimondjuk, diktatúra. Azt hiszem nem kell részletezni miért, de írok példákat: a hatalmat egyre jobban egy kézben ( Erdogan ) központosítják, cenzúra bevezetése, tömeges bebörtönzések, állam ellenes bűncselekmény Erdoganról rosszat írni ( újságot zártak be emiatt, az újságírót pedig bebörtönözték ).
Azerbajdzsánt nem tudom.
Törökország már diktatúra,csak ez még a kezdeti szakasz,nem a kiteljesedett.
ez azt jelenti,hogy egyenlőre hatalom összpontosítás van,Erdogan szépen csendben tünteti el az ellenzéket és mindenkit,aki őt bírálja,legyen az újságíró vagy divattervező.
Ha ezt befejezte,akkor jön a második szakasz,amikor politikailag megdönthetetlen lesz és elkezdenek eltűnni a hangos bírálók(nyilván ők az első szakaszban katásra kerülnek/migrálnak)és marad a csendes ellenállás a konyhában,amit a kormány nyilván úgy fogy konstatálni,hogy sikeresen visszaállították a békét.
Ami a vallást illeti,Törökország jelenleg iszlámosít,ami azt jelenti,hogy az iszlámot akarja fő vallásként behozni a kereszténységet pedig kiszorítani(tökéletes példa rá,hogy idén nem lehetett karácsonyt ünnepelni)
Azerbajdzsánról nem tudok biztosan nyilatkozni,azt tudom,hogy rendszeresen bírálják a rendszerüket és amennyit régi cikkekből olvastam az elnök kb ugyanazokat a módszereket használja,amit Putyin.
Hogy ez mennyire van jelenleg kicsúcsosodva azt nem tudom.
*emigrálnak.
Miért hagyok én ki betűket:"D
Ne mondjuk már, hogy Azerbajdzsán jobb, mint Törökország.
Azerbajdzsánban már a 2003-as választásoknál, amikor İlham először indult rögtön ellenzékiket, sajtósokat, újságírókat tartóztattak le vagy éppen vertek össze következmények nélkül.
Mind a három választás olyan szinten csalásgyanús, hogy nyugodtan lehet mondani, hogy mindegyikben volt némi csalás.
Külön poén, hogy 2013-ban egy nappal a választás előtt kikerültek az eredmények. :D
(Hát igen, bukta.)
Törökországban azért egy fokkal jobb a helyzet, egy nagyon pici fokkal, persze kérdés, hogy meddig.
A sajtószabadságról:
2017-es World Press Freedom Index
Törökország 155., Azerbajdzsán 162.
Nem sok a különbség, de van.
Azerbajdzsán alatt már csak olyan országok vannak, mint Szaúd-Arábia, Kína, Észak-Korea (180.), Kuba, Szíria, Szomália, Jemen. Tehát tényleges diktatúrák, abszolút monarchiák és polgárháborús országok.
A lista:
(Összehasonlításként Magyarország 71. és majdnem "kétszer annyira szabad" a sajtó, mint a török testvéreinknél, bár tény mi tény az utóbbi években sokat csúsztunk a listán.
Oroszország 148., tehát előttük vannak ők is.
(A listát a 3 Skandináv állam vezeti, a top 10-ből 8 európai ország)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!