Fidel Castro halálhírére majd' mindenki miért romantikázó és pozitív hangvételű részvétnyilvánítást küldött, miért csak kevesen maradtak a realitásoknál, hogy egy vérengző és elnyomó diktátor volt?
Mert ez az elnyomó diktátor nemzeti hős volt, ő érte el Kuba függetlenségét.
Attól még, hogy valaki kommunista vagy egyeduralkodó, még nem feltétlen rossz ember. Jelenleg nem kevés példa van nemzetének ártó demokratikus vezetőkre..
#2: Amikor amerikai kizsákmányolásból szovjet érdekszférába keveredett annyira, hogy az odatelepített atomrakétákkal majd kirobbantotta a harmadik és végső világégést, akkor tényleg függetlenségért küzdő nemzeti hős.
Nekem nem az egyeduralkodással van a bajom, hanem hogy egyeduralkodóként ugyanazt művelte, mint Batista, hogy ő luxusban élt, közben meg a nép nyomorgott, és egyszerű falfirkáért ment a munkatábor a 15 éves suhancnak is.
És #1-esnek is válaszolok:
De mortuis nil nisi bene. Ezt következetesen úgy fordítják, hogy "Halottakról jót vagy semmit". Ez mindenképpen helytelen, mert a latin "bene" jelentése 'jól'. A 'jót' az "bonum" lenne. És az eredeti jelentésében van igazán értelme a mondásnak: "halottakról jól (tehát az igazat) vagy semmit". Hiszen a halott nem tudja magát megvédeni a hamis vádakkal szemben. Ám a tényeket (még ha azok között rosszak is vannak) el lehet mondani. Tehát nem kell szépíteni semmit, de hazudni sem szabad!
Mesélj már ki ez a majd mindenki? Ha nem sorolsz fel vagy 50 nevet, én eskü kiröhöglek.
Hasonszőrű válaszadó is mutogathatná azt a rengeteg "balliberálist" aki gyászolja :-D
Azért csatlakozom ahhoz, hogy nem mindenki reagált így, bár nekem is úgy tűnt, hogy sokan igen. Nekik valószínűleg valami romantikus kép van Castro-ról a fejükben.
Mindenesetre az önkényuralmat sem kellene semmissé tenni a nagy romantikázás közben. Mondjuk azért az sem mindegy, hogy már pár éve visszavonult, szóval túl nagy jelentősége nincs a halálának már.
Az ilyen hülyeségek, mint hogy halottról nem lehet elmondani, mekkora szar ember volt, meg inkább nem kommentálom.
"Illemtudásból. Halottat ugyanis nem illik fikázni."
Dehogynem illik, mást se csinál a Nyugat pl Hitler még halála után is az első számú patás denevér szárnyas közellenség. Ez az álszentség az undorító hogy a nácikat 70 évvel a bukásuk után is démonizálni kell és 0-24ben földbe taposni, addig a kommunista bűnösöket akik ezerszer több ember haláláért felelősek meg mosdatni kell, ha meg meghalnak romantikázni meg krokodil könnyeket potyogtatni. Szerintem ez elég kettős mérce és képmutató dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!