Miért hiszik azt sokan, hogy külföldön "kolbászból van a kerítés"?
Azzal mindenki tisztában van, hogy ingázni megéri ( mondjuk Sopronból átmegy az ember Ausztriába ).
De azt sokan nem tudják, hogy ott sem sokkal jobb élni. Ausztriában például 2000€ után 35% csak az adó, ebben nincs benne egészségügyi biztosítás ( fizetni kell az egészségügyi ellátásért ), illetve a nyugdíj ( manyup rendszer, de kötelező fizetni ). A maradék épphogy megélni elég, bár inkább az "éhen halni sok" kategória. Az 1500-2000€-s fizetés csak nekünk számít soknak, de náluk még az orvoshoz is kevés ( nagyon sokan járnak át hozzánk orvoshoz a határ mellé ).
Angliában is ismerősöm 1000£-ért dolgozik, épphogy megél belőle, sokszor inkább túlórázik.
Persze, magasabbak a fizetések és náluk könnyebb megélni, de ott is csak megélni elég ez a pénz ( náluk 1500-2000€ olyan mint amikor nálunk valaki bruttó 160-180 ezer forintot keres ).
Ezt persze csak a külföldön élők tudják megerősíteni.
De miért hiszik mégis sokan, hogy külföldön minden szipi-szupi?
"Persze, magasabbak a fizetések és náluk könnyebb megélni, de ott is csak megélni elég ez a pénz ( náluk 1500-2000€ olyan mint amikor nálunk valaki bruttó 160-180 ezer forintot keres ). "
A legtöbben nem keresnek annyit se. Nekik kolbász az a kerítés.
Hát ezt sikerült nagyon eltorzítanod kérdező. Valójában ott 1500-2000€ az annyit ér mint itt 450-600 ezer forint! Az albérletárak olyanok mint a budapestiek, már szinte semmi különbség nincs, vagy csak nagyon kevés. A bolti árak, sokkal-sokkal alacsonyabbak mint az itteniek, nyilván a jó adórendszer és infrastruktúra miatt. A szolgáltatás árak azok amik drágábbak, bár már Budapesten is fél-nyugati árak vannak, szóval ebben is csökken a különbség.
Én itt élek Ausztriában, és ebben az árkategóriában keresek és köszönöm, sokkal jobban élek mint Magyarországon... össze sem lehet hasonlítani.
Nincs ott sem sem kolbászból a kerítés, de legalább még van egyáltalán kerítés.
Ausztriában az átlag medián fizetés olyan 1600 euró körül van +13. +14. havi bér + juttatások. Magyarországon ez 120 ezer forint, nincs 13-14. havi bér és sok helyen juttatások sem.
Ausztriában egy normális kisebb lakás rezsivel együtt megáll olyan 7-800 euróból úgy, hogy télen nem fázol, van meleg víz és nem egy putri a hely, amihez a 80-as években nyúltak hozzá utoljára. Itthon vidéken egy ilyen lakás olyan 120 ezer forint (vagyis a medián béred) és rezsit még nem fizettél. Budapesten 160 ezer egy normálisabb lakás (több ismerősöm is ad ki ennyiért felújított lakást) és ebben sincs benne a rezsi.
Ezen felül igen, van ami többe kerül mint itthon, de ha arányosítva nézem az ottani fizetéshez, akkor körülbelül ott van, mintha itthon csinálná. Pl. ilyen egy gépjármű fenntartása. Valaki sírt nekem, hogy ott is milyen szar és milyen sokba kerül a kocsi fenntartása. Erre megtudtam hogy két autója van, az egyiket idén vette, a másikat 2 éve. Újonnan. Az én családomnak meg van egy 15 éves autója...
Az árakról meg inkább nem is beszélek. Ausztriába járunk ki vásárolni mert olcsóbb, mint itthon. Nem is tudom, hogy mi a faxt keresek még ebben az országban, komolyan. Gyakorlatilag egy dolgot nem tudok mondani, ami jobb lenne itthon, mint ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!