Mi adhatott alapot ahhoz, hogy valaki a szovjet birodalomban politikai elítéltté váljon?
A sztálini időkben szinte bármi. Az ún. 85. cikkely szerint ítélték el a politikaiakat. Ez nagyon sokakra vonatkozott, abban az időben "elnyomó" már nem nagyon élt, de bárki lehetett kegyvesztett. Mondjuk nem tapsolt elég lelkesen egy pártgyűlésen vagy egy cseka tisztnek megtetszett a háza vagy a felesége.
Pl. '45 után szinte minden katona, aki német fogságba esett vagy aki bármilyen okból külföldön élt, járt, automatikusan 10 évet kapott.
Érdemes Szolzsenyicin Gulág szigetvilág c. írását elolvasni, ott ő elég részletesen taglalja az egész kérdést.
Akár mai szemmel nevetséges dolgok is, egy építkezés nem készült el időre, kevesebb búza termett, vagy kevesebbet fialt a kocadisznó, - SZABOTÁZS!
Bíráltál egy intézkedést, jogszabályt, vagy akár csak a józan észre hívatkoztál - Felforgatás, Államellenes tevékenység!
Akkor is megkaphattam ezt a minősítést, ha bizonyos történeti tételeket vontam kétségbe?
Pl: 1917-es novemberi 'forradalmat' puccsnak minősítem.
"Akkor is megkaphattam ezt a minősítést, ha bizonyos történeti tételeket vontam kétségbe?
Pl: 1917-es novemberi 'forradalmat' puccsnak minősítem."
Simán, egy ilyen kijelentés '17 - ről (a sztálini, de még a lenini időkben is) könnyen az életedbe kerülhetett volna.
Az újságokban rokonok határolódtak el nyilvánosan egy - egy kegyvesztetté vált hozzátartozójuktól, hogy nehogy rájuk is rossz fény vetüljön, gyerekek jelentették fel saját szüleiket, mert mondjuk egy otthoni beszélgetésben kritizálták a rendszert.
Aki bebörtönöztek azok családja messze költözött - ha tudott - mert senki nem adott munkát a "nép ellenségeinek". Megtörtént nemegyszer, hogy újszülött csecsemőt hagytak magára, aki az ellátatlanság miatt pusztult el, mert a szüleiket elhurcolták, és senki nem mert segíteni a picin mert féltek, egy "fasisztának" segítséget nyújtani.
Olvasd el Szolzsenyicint, ha még nem tetted, ő alapos ember volt, mindenre ad forrást, lábjegyzetet.
Az egykori Szovjetunióban olyan szintű elnyomás volt, hogy ahhoz képest Hitler zöldfülű kis cserkészlegényke volt.
'Az egykori Szovjetunióban olyan szintű elnyomás volt, hogy ahhoz képest Hitler zöldfülű kis cserkészlegényke volt.'
Igen ám, de van egy apróság a dologban :D
Hitler háborút vesztett Sztálinnal szemben, így ő lett a főgonosz, míg Sztálin fürödhetett a dicsfényben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!