Ausztriában nem csak azért ilyen erős a szélsőjobboldalinak titulált FPÖ, mert az az egyetlen alternatíva?
Mostanában viszonylag sokat olvastam az osztrák politikáról (leginkább az angol nyelvű Wikipédián), éppen azért, mert kíváncsi voltam, hogy egy ilyen jóléti államban hogyan létezhet egy ilyen erős szélsőséges párt.
Az osztrák pártrendszer magyar szemmel elég különösnek tűnik, hiszen az alapjában véve két rivális párt, a baloldali szocdemek (SPÖ) és a jobboldali néppártiak (ÖVP) gyakorlatilag a II. világháború óta nagykoalícióban irányítják Ausztriát, sokáig 80%-os többséggel bírva a parlamentben.
Mostanság viszont nagyon népszerűtlen mindkét kormánypárt, ezért sokan cserélnének. A nagykoalíciós hagyomány miatt viszont nem marad más, csak az FPÖ. Vagy nem?
Török Gábor nyilatkozta az 1998-as hazai választások után, hogy szerinte a Fidesznek és az MSZP-nek semmiképpen nem szabad nagykoalíciót létrehozniuk, mert egy ilyen "gyűjtőkormány" népszerűtlensége esetén magával hozza a szélsőségek megerősödését.
Teljesen más a két eset.
Az MSZP és a Fidesz lényegében abból él, hogy a szavazóik gyűlölik a másik pártot, ezért félelemből megszavazzák a sajátjukat, nehogy a másik nyerjen.
Soha nem kötnének szövetséget, mivel az azonnal a két párt lenullázódását jelentené.
A Fidesz esetlegesen a Jobbikkal fog összeállni. Azt még el tudom képzelni.
Ausztriában 26 éve jelentős párt az FPÖ.
Ausztria,a II. VH után csak gazdaságilag tartozott a Nyugathoz, politikailag semleges volt.
Emiatt, nem kaptak annyi liberális propagandát, mint Németország lakossága.
Az EU csatlakozások is 1994-ben történt csak meg.
Az osztrák néplélek pedig egészen egyedi.
Mondjuk, hogy mentalitásban a magyarok "javított" verziói.
Ausztria és Bajorország a II. vh. előtt is sokkal konzervatívabb volt, mint Németország északi része.
Hitlernek pl. nagyon kemény dió volt bevenni Berlint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!