Aleppo várost vissza tudják foglalni a szíriai kormányerők a mérsékelt terroristáktól?
Nagyjából körbe van kerítve: [link]
Ha vissza tudnák foglalni, akkor ez lenne a kormányerők eddigi legnagyobb sikere. Viszont egy ekkora várost nem könnyű visszafoglalni.
Szerintem be fogják keríteni és kiéheztetik a lázadókat.
4.-nek ajánlom figyelmébe.
Atrocitások a felkelők részéről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
A kormánycsapatok mellett a Human Rights Watch valamint az orosz kormány az SZSZH tagjait is megvádolta atrocitásokkal, melyek főként a kormánypártiak rovására történő gyilkosságokban, részben a vallási kisebbségek elleni atrocitásokban merülnek ki. A szíriai kormány jelentése szerint június 22-én az Aleppóhoz közeli Daret Izza faluban 26 kormánypárti személyt lőttek agyon felkelők.[442]
Az aleppói csata idején számos esetben előfordult, hogy szíriai lázadók hadifoglyokat és Aszad-párti személyeket végeztek ki, tetteikről pedig amatőr videó felvételeket készítettek, melyeket videómegosztó portálokra töltöttek fel.[443][444][445] A Human Rights Watch elítélte a történteket, háborús bűntettnek nevezve azt.[446]
A The Sunday Times értesülései szerint az aleppói harcok alatt a lázadók élő pajzsként használták a civileket. Kisebb-nagyobb atrocitások azonban Aleppón kívül is előfordultak az ellenzéki fegyveresek részéről. 2012. augusztus 7-én felkelők egy Homsz melletti vendégházban 16 fegyvertelen civilt gyilkoltak le. Az áldozatok többsége keresztény és síita felekezetű volt, de szunniták is voltak köztük.[447]
A fegyveres felkelés kitörését követően rendszeresen érik atrocitások a keresztény lakosságot a szélsőségesebb lázadók részéről. Homszban, a városért vívott csata idején fegyveresek többször támadtak keresztényekre, illetve rongáltak meg templomokat. Az ismétlődő támadások hatására a város teljes keresztény lakossága elmenekült,[448] a Homsz melletti Kuszairban pedig június folyamán több helybéli keresztényt meggyilkoltak, a többieket pedig menekülésre kényszerítették.[449]
2013 február 17-én a frissen elfoglalt al-Saddadi településen legkevesebb 10 helybéli munkást végeztek ki az Al-Nuszra Front lázadói.[450]
Nagy felháborodást okozott egy május 14-én közzétett videófelvétel, melyen egy homszi lázadócsoport parancsnoka, Abu Sakkar (akit a Human Rights Watch már régóta háborús bűnök elkövetésével vádol) kivágta egy halott szíriai katona szívét, majd beleharapott, utána megfenyegetve az Aszad elnökhöz lojális katonákat, hogy hasonló sorsra fognak jutni. Abu Szakkar tettét több ország is hivatalosan elítélte, az ellenzéki koalíció pedig kijelentette, hogy ezért elszámoltatás vár a lázadóparancsnokra.[451]
Június 10-én iszlamista felkelők nyilvánosan kivégeztek egy 15 éves fiút Aleppóban, aki állítólag ateistának mondta magát.[452]
Június 12-én a kelet-szíriai Hatla faluban iszlamista felkelők 60 alavita felekezetű személlyel végeztek, akik állításuk szerint egy nappal korábban fegyveresen támadtak a lázadók állásaira.[453]
Szeptemberben a keresztények által lakott Maalula faluban zajló harcok idején iszlamista fegyveresek egy helybéli keresztényt meggyilkoltak, egy másikat pedig erőszakkal áttérítettek az iszlámra.[10]
A Human Rights Watch jelentése szerint 2013 augusztusában a lázadók egy offenzíva során atrocitásokat hajtottak végre Latakia kormányzóság több alaviták által lakott falujában. A jelentés szerint lázadó fegyveresek 190 alavita felekezetű személlyel végeztek, jelentős részüket szabályosan kivégezték, valamint mintegy 200 személyt túszul ejtettek és magukkal hurcoltak, miután a kormányerők ellentámadása következtében ki kellett üríteniük a megszállt területet. A mészárlás elkövetői elsősorban az iszlamista szervezetek voltak, az SZSZH részvételére vonatkozóan nem kerültek elő bizonyítékok. A HRW fegyverembargó életbe léptetését javasolta az ENSZ-nek a mészárlásban részt vevő szervezetek ellen.[454]
Az Iszlám állam mióta mérésskelt terrorista szervezet?
Mi az, hogy "mérsékelt terrorista"? Nem fejez le csak simán megöl?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!