A pénz a társadalmi, , megbecsültséget" méri? Vagy szerintetek az kellene mérje?
Szóval annyi pénzt kap mindenki mint amennyit ér a munkája a társadalomnak? Elszörnyülködtem azon hogy a LoL-világbajnok csapatban a tagok egyenként sokkal több pénzt kaptak mint amennyit az az évi fizikai Nobel mellé osztottak. És én azt látom, hogy egyre inkább pénz orientáltabb (pénz központúbb) a világ. Minek menjek egy egyetemre professzornak és kutatónak ha azzal az ésszel pl. informatikusként a szakma élén tripláját keresem? Minek menjek el tanítani matekot ha ehhez jó képességeim vannak, ha ezekkel a képességekkel mérnökként a tripláját kereshetem? Nekem is van egy kis dilemmám hogy menjek el infót tanítani, de hülye lennék azért a nevetséges minimálbérért azt csinálni.
Szerintetek ez a rendszer így jól van?
Mivel minden ember munkája fontos, és minden munkakör nélkülözhetetlen, ezért mindenkit bőségesen meg kellene fizetni.
Hiába nézzük le a kukást, az ő munkája nélkül belefulladnánk a saját szemetünkbe. Nápolyban volt szemetes-sztrájk, a bűz hónapokig lebegett a városban, és a turisták messzire elkerülték. Éppen azért, mert nem vette a nápolyi önkormányzat őket emberszámba, és a létminimum határán tartotta őket.
Sajnos manapság a jólét megfizethetetlen távlatokba került. Magyarországon ez különösen igaz. Egy tanár ma nálunk még mindig kevesebbet keres majdnem minden szomszédjánál. Csak az ukrajnai és a szerbiai fizetések alacsonyabbak az ittenieknél. Az egészségügy ugyancsak ilyen rossz helyzetben van.
Nem csoda, ha manapság kevesen mennek tanárnak, annak ellenére, hogy ma már dupla annyit kapnak a tanárok, mint 2-3 évvel ezelőtt!
Minden munka LEHETNE értékes, de a szakmunkások egy része ahogy azt elvégzi, sokkal többet nem is érdemel mint amit kap.
Házadba bármit csinálnak hülye lennél magukra hagyni őket, egyből meglopnának. S a hozzáállás is az hogy csak amit muszáj, minél gyorsabban, éppen csak annyira hogy panasz sok ne legyen rá. 1001 példát tudnék adni rá.
Bill Gates azért keres jól, mert piacra dobott egy olyan terméket amire volt kereslet.
"Szóval annyi pénzt kap mindenki mint amennyit ér a munkája a társadalomnak?"
A versenyszférában talán lokálisan nézve lehetne hasonlót mondani, annyit keres amennyit a munkája ér. EZ nincs összefüggésben a társadalomban betöltött szerepével, hisz ott minden munka egyformán fontos.
"Elszörnyülködtem azon hogy a LoL-világbajnok csapatban a tagok egyenként sokkal több pénzt kaptak mint amennyit az az évi fizikai Nobel mellé osztottak."
A LOL bajnokságot szponzorálók több pénzt dobtak össze, mint ami a Nobel alapítványnak sikerült ( ott asszem a hagyatéki tőke kamatait osztogatják, de erre nem tenném a nyakam ). Nincs a kettő között összefüggés. úgy az egész Premiere League és a spanyol bajnokság játékosai is többet keresnek. Jóval többet :D
"Minek menjek egy egyetemre professzornak és kutatónak ha azzal az ésszel pl. informatikusként a szakma élén tripláját keresem?"
Nem tudom mit lehet kutatni egyetemi szinten informatika témakörben.
"Minek menjek el tanítani matekot ha ehhez jó képességeim vannak, ha ezekkel a képességekkel mérnökként a tripláját kereshetem?"
Lásd az előzőt.
"Nekem is van egy kis dilemmám hogy menjek el infót tanítani, de hülye lennék azért a nevetséges minimálbérért azt csinálni. "
A tanárok/állami dolgozók fizetése általában az ország gazdasági teljesítőképességével arányos. Ha tévedek, akkor valaki kijavít, de szerintem komolyabb informatikai végzettséggel ( Msc, phd ) azért nem a köztisztviselői minimálbért lehet megkeresni. Elmész akármelyik egyetemre fősulira tanársegédnek, tanárnak és máris nem minimálról van szó. Vagy elmész valamelyik nem állami oktatási intézménybe és valszeg ott sem minimálról lesz szó. Ha a más szinteken oktatók tudása sem ekvivalens, akkor a fizetésük miért lenne az ?
Gondolom téged sem korlátozott semmi, hogy olyan szintű tudást végy magadhoz, amivel nem általános iskolában kell infót tanítani.. :)
De mint írtam a közszféra és a versenyszféra bérezése eltérő.
" rámenősebb dörzsöltebb emberek az éjszakában is, ezért nem foglalkoznak polgári melóval mert nem éri meg."
Na majd ezt meséld el egy két komolyabb összeget kereső embernek, aki legálisan kaszál milliókat-milliárdokat. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!