Alengyel és a nagyar miért olyan nagy barát?
3-as, 8-as vagyok.
Kedves kérdező, érdekes módon nekem semmi bajom az osztrákokkal, lehet, hogy elnyomtak minket, de mégsem tekintem őket ellenséges nemzetnek (nem kell a duma, hogy a H.-ok gyakorolták a hatalmat, hiszen a birodalmi hivatalszervezet 80%-ban osztrák-németekből állt).
Igen, a délvidéki vérengzésnek volt előzménye, mégpedig az, hogy az agyament szerbek az egyik legnacionalistább nép Európában, és mindig minden alkalmat megragadtak arra, hogy a területeiken élő kisebbségeket gyilkolják (Rákóczi-szabadságharc, 1848, I. vh, II. vh, stb...). Szerény véleményem szerint Magyarország részéről érthetetlen, hogy nem avatkozott közbe, amikor az országban élő magyar kisebbség szabályos mészárlásnak volt kitéve, illetve a magyar férfiak közül szinte mindenkit besoroztak, szerbek közül sokkal kevesebb férfit, nem beszélve arról, hogy a háború utolsó szakaszában, miután a horvátok és a szerbek együtt kiirtották a bosnyákok felét, kitalálták, hogy bejelentik igényüket a horvátokn Pécsre, a szerbek meg Szegedre és Bajára, és csak az amerikai bombázások tartották vissza őket (barátom akkor volt katona, fél évet szolgált a határon az üteg mellett napi 24 órában, hogy amint bombázó érkezik dél felől, lőjék ki...). Remélem most már világos számodra, hogy a magyarságnak miért nem kell barátkoznia a rácokkal és a horvátokkal. Ha mindenféleképpen délszlávokkal szeretnél haverkodni, inkább az értelmesebb felében, a szlovénekben és a bolgárokban gondolkozz.
"Ócska kis hazug vagy, a lengyeleknél nem létezik ez a mondás. És rühellnek minket a második vh miatt meg mert a 81-es lázongások idején már készültek a tankjaink oda."
Itt nagy valószínűséggel te hazudozol. Szünet van a zártosztályon? :) És honnét tudod, hogy nem létezik?
Bár a fotelliberálisok körében most nagy divat fikázni a polszkikat.
azt elfelejted h elotte a magyarok irtottak a szerbeket aztan jott a delvideki verengzes.... a magyar sem szent.
ahhoz kepest h a horvatok pecset akartak mi meg fegyvereket szallitottunk nekik fu alatt.... mi ez ha nem alattomossag?
"azt elfelejted h elotte a magyarok irtottak a szerbeket aztan jott a delvideki verengzes.... a magyar sem szent.
ahhoz kepest h a horvatok pecset akartak mi meg fegyvereket szallitottunk nekik fu alatt.... mi ez ha nem alattomossag?"
Ja, ugye "a magyarok kezdték" így full jogos volt a szerbisztániaiak szabályos népirtása ugye? :D Mellesleg nem a horvátok akartak volna Pécset hanem a szerb haverjaid, elvégre jugót is saját maguk verték szét. Nem véletlen, hogy inkább a króbotokat segítették a magyarok a szerbek ellen, bár ahogy kiderült a bevándorlás válságnál a horvátok sem különbek szóval én sem értem minek ezekkel kellene haverkodni.
"Ócska kis hazug vagy, a lengyeleknél nem létezik ez a mondás."
Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.
3-as, 8-as, 11-es vagyok.
A magyarok mikor kezdtek volna népirtásba, amikor sose volt a szerb királyság magyar terület? Max. vazallusok voltak, de beolvasztásra sose került sor, így hogy lehettek volna tisztogatások, amikor ők szivárogtak be a magyar területekre?
A rácok élték ki állandóan magukat a Vajdaságban, de mindent elmond, hogy az évszázados bevándorlások, a Mária-Terézia-féle brutális méretű betelepítések, a Rákóczi-szabadságharc, 1848 és az 1. vh alatt lezajló magyarellenes mészárlások dacára is 1920 a Vajdaság lakosságának 20%-a volt szerb (Szabadka pedig délvidéki ,,fővárosként,, nagyobb népességű volt, mint Belgrád), aztán még ezek a mocskok kezdték el terrorizálni a magyarokat, csak mert fegyvert kaptak a kezükbe? Hóbort...
#18 Ezek szerint tudsz lengyelül, igaz? :) Akkor olvasgass:
Nekem erről, a lengyel-magyar dologról leginkább az jut eszembe, ami a családomhoz fűződik.
Anyai nagyanyám (szül. 1898 Bp-n) szülei még lengyel országból szöktek meg Jablonkáról, mert A gazdag úri család fia szerelmes lett egy szegény nincstelen család lányába és ide szöktek Magyarországra, hogy összeházasodhassanak. Apai részről meg a neve alapján szerb lehetett a nagyapám apja, mert Tepszics névről magyarították később őket. Szóval ilyen keverék nép a magyar, nem csak mi vagyunk az években így távolra visszamenőleg északról-délről egyesült család. Sok magyar család sok féle nemzetségből állt össze.
A lengyel-magyar barátság nyilván nem ezen alapul, hogy is alapulna, de leírtam mert érdekes.
Nagyanyámtól még több lengyel éneket találtam, amit csak fonetikusan ismerek.
ilyen mint "poizedudomu, pozedudomu, táttuzábju krulika. kemse krulik ugotuje begye kácme muzika" ..ahogy megmaradt a fülemben, meg hasonlóak.
A helyes leírt formáját senki ne kérje számon, mert se lengyelül nem tudok, de akkor a nagyi nem tudta nagyon helyes kiejtéssel sem elénekelni csak olyan népiesen mondta, de az írott formájával még akkor se egyezne.
Még nagyon kicsi gyerek koromban mindig ezeket hallottam tőle és több hasonlót.
Az országok közötti barátság az megint más dolog, de annak nem tudom az okát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!