A határon túli, magyarok lakta területeknek mekkora az eszmei értékük?
Trianont tanultuk, és akkor jött egy gondolat, hogy miért nem vásároljuk vissza a magyar lakta területeket? (Nyilván nem engednék el olyan könnyen a birtokosaik, de eszmefuttatásnak szerintem nem rossz.) A neten nem találtam rá konkrétumot, csak egy jobbikos nyilatkozatát, miszerint a teljes Délvidék értéke meghaladja az éves magyar költségvetést (ez számításaim szerint kb. 12-13000 milliárd). Viszont a Délvidéknek is csak egy része magyar lakta, szemmértékre kb. 8-10%-a az, ahol többségben is vannak a magyarok és összefüggő területet alkotnak. Ugyanígy Erdélyben is "csak" Székelyföld, Nagyszalonta és Nagykároly környéke jöhetne szóba. A Kárpátaljának is csak egy kisebb összefüggő része, illetve Szlovákia esetében is a határ menti területek.
Szerintetek ezek így összesen mennyit érhetnek? Papíron persze, mert a valóságban úgyis többért adnák szomszédaink, ha egyáltalán adnák.
Senki nem fog neked földeket eladni.
Pláne nem a szomszédos népek, akik paranoiásan rettegnek attól, hogy a gonosz magyarok újra rabigába akarják őket hajtani.
Köszönöm a gyors reakciókat, de választ sajnos nem kaptam. A kérdés nem arra vonatkozott, hogy a valóságban lenne-e rá esély, vagy sem, mert ezt én is tudom, hogy nem reális. Ugyanakkor eszmei értéke mindennek van, még embereknek is (lásd focisták). Szóval elméletben a kérdésben említett területek x összeget érnek. A kérdés erre vonatkozott, hogy ez mennyi lehet, nem pedig az, hogy a valóságban ténylegesen mennyiért lehetne őket megszerezni.
Egyébként igen, Oroszország is eladta Alaszkát, sőt az USA az első 13 tagállamát kívül mindegyiket vásárlással szerezte a spanyoloktól, franciáktól. Szóval volt már rá példa.
"Akinek ott van a földje/háza, az nem fogja a magyar államnak eladni."
Itt lehet, hogy én tudok valamit rosszul, de elvileg a szomszédos országtól lehet megvásárolni, nem a föld/lakás birtokosaitól. Ha így lenne, akkor mondjuk Romániában lennének magyar állami földek, de attól az még nem Magyarország. Vagy tévedek?
Mindennek annyi az értéke, amennyiért árulják, vagy amennyiért az adott piaci körülmények között árulni tudnák. Hogy melyik szántóföld épp mennyibe kerülne, vagy melyik épület + sínek + föld alatti csövek stb stb, azt nem tudjuk összeszámolni.
Eszmei értéket kvázi hasraütésszerűen szoktak meghatároznik mondjuk védett növények/állatok esetén, vagy műalkotások esetén, amiket alapvetően nem lehetne pénzzel pótolni. Focistáknak nem eszmei értéke van, a klubok tényleg pénzért adják-veszik őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!