Mitől lehet Bécs a világ legélhetőbb városa már évek óta?
Kezdjük a tömegközlekedéssel:
5 metróvonala van
9 S-Bahn vonal (elővárosi vonat amely a városközpontban földalatt közlekedik) van
Ezek mind sokkal jobb összekötettésben állnak egymással.
A villamos és busz közlekedés is szervezettebb, de már itthon is lehet látni némi fejlődést.
Évtizedek óta!
A "gengszterváltás" után jártam kint először (addig nem volt kék útlevelem, mert nem voltam "elvti"), az állandó déjà vu érzésen kívül csupa kellemes meglepetés ért. Ezeket tetézte, hogy délben betévedtünk egy kiskocsma-szerűségbe, kértem egy 'wínersniclit', akkora tányéron hozták ki, mint egy mexikói sombrero; és mégis két oldalról lelógott róla. Az ára pedig igen rendben volt. Hazafelé a határon a finánc majdnem összecsinálta magát a röhögéstől, odahívta a kollégáit is, hogy banánt, egy csomó paradicsomot, meg zöldpaprikát viszünk... Akkoriban Tatabányán laktam, és ott ezek mind kb. a háromszorosába kerültek. Úgy, hogy ezeket vittem ajándékba!
Azóta ott is változott valamennyit a világ; rend van és tisztaság változatlanul, de:
A Szépművészeti Múzeumnál szoktam parkolni, mert ott mindig találni parkolóhelyet. Az Opernring felé haladva van egy bisztró. Oda egyszer bementem. Kértem egy levest, meg valami sülthúst, krumplival + egy pohár sört.
Kaptam (volna) egy negyven-valahány €-s kézzel írt számlát.
Leültettem szembe a pincért: "Herr Oberst! Bitte setzen Sie sich für einen Moment!" Immár magyarul mondtam neki: "Na bazzeg! Most két választásod van, egy: kapsz 15 eurót; kettő: két akkora pofont, hogy a takony menetet vág a fejedre". A 15 Eurót választotta. Lehet, hogy ebben része volt annak a körülménynek, hogy akkoriban 127 kg volt a súlyom, és ebből nem túlzottan sok a súlyfelesleg.
Ha a mérleg másik serpenyőjébe teszem, hogy Pesten még a törzshelyemen is nem egyszer megpróbáltak megmalmozni, hát Bécs kőrhosszal vezet, minden lokálpatriotizmus ellenére is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!