Igazából vajon miért nem kérnek menedékjogot Ausztriában ezek az akárminek is tartjuk őket?
Ha jól tudom szociális juttatás Ausztriában csak állampolgároknak jár.
Családi pótlék például akkor jár, ha valaki állampolgár, VAGY dolgozik Ausztriában. Menekültstátusszal viszont nem lehet munkát vállalni.
Szerintem a megadott menekültstátusz épphogy azt jelenti, hogy azonnal munkavállalási, letelepedési,stb. jogot kap.
Ami együtt kell, hogy járjon a szociális juttatásokkal.
(Más kérdés, hogy gyakorlatilag nyelvtudás nélkül nehéz -bár nem kizárt- a munkavállalás.)
A menekültstátusszal nem kaphatnak munkavállalási engedélyt, ergo nem dolgozhatnak. Volt ilyen javaslat, hogy dolgozhassanak vele (Ausztriában lakok) de elutasították, ha jól tudom.
Meg aztán ha tudnának vele dolgozni....hol? Nem beszélik a nyelvet, többségük teljesen képzetlen, szerintem épeszű ember fel se vennék őket sehova. És a munkavállalási engedéllyel nem jár együtt a szociális juttatás. Egy magyar is csak akkor kap pár hónapig munkanélküli segélyt, ha minimum 6 hónapot, de legalább 1-2 vagy 3 évet dolgozott előtte.
Családi pótlék is csak azoknak jár, akik vagy állampolgárok, vagy már minimum 1 éve Ausztriában dolgoznak és adóznak.
Ráadásul Ausztriában mindenhez kell szinte a meldezettel, amivel igazolod, hogy Ausztriában van a fő, vagy melléklakcímed. Gondolom ezt menekülttáborra nem állítják ki, enélkül pedig még előfizetésed sem lehet, nem köthetsz szerződést, stb. (ha van, akkor is 3 hónap után köthetsz csak szerződést, meg ilyeneket, tehát ezekhez is minimum 3 hónap helyben tartózkodás kell, még azt is jelenteni kell az okmányirodában, ha csak 1 lépcsőházzal költözöl arrébb, és máris kapsz új meldezettelt. Mivel ezek a menekültek mennek össze vissza, táborról táborra, és nincs állandó lakhelyük, esélytelen, hogy Ausztriában valami támogatást kapjanak.)
Németországban nem kell a meldezettel.
Ahogy tudom, régebben a menekültstátusz megadásával egyidőben az embereknek a kezébe adtak lakcímeket, és a munkahivatal címét. Gyerekeseknek a családi pótlék igénylő papírokat.
Azóta ezek szerint megváltozott.
Hogy hol dolgozhatna? Aki akar, az kézzel-lábbal mutogatva is talál munkát, és minden nap tanul valamit.
Biztos, hogy a álláskereső hivatalban vannak nekik is állások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!