Szerintetek reálisan mi lesz majd Macedóniával?
Tetszik az ország, és a nyelv, de nem tudom elképzelni, mi lesz 20 év múlva.
A legutóbbi népszavazás 2002-es, a mostanit meg nem tudták megtartani, és félnek is, hogy az albánok aránya elérte a 35-40%-ot.
Az országban 1,2 millió macedón van, és 500 ezer albán, ami szerintem már változott, felfelé.
És voltak már véres összecsapások az albánok és a macedónok között.
Mi lesz ennek a vége szerintetek? Mi a legvalószínűbb?
1. Többségbe kerülnek országos szinten az albánok, és kirobban egy hatalmas polgárháború. (kik győznének?)
2. Az albánok lakta rész leválik, és lesz egy 3. albán állam is.
3. Polgárháború melyben a macedónok kerekednek felül, és az albánok száma lecsökken.
4. Egész Macedóniát hozzácsatolják Albániához vagy Koszovóhoz.
5. Nyugat-Macedónia megy Albániához, Kelet-Macedónia Bulgáriához.
6. Minden marad ugyanígy, és szépen lassan elalbánosodik az ország.
Szerintetek? Nem értek nagyon hozzá, de nem tudom elképzelni, mi lesz.
Vajon a felsorolt 6-ból melyik a legvalószínűbb? És miért?
vagy van más opció is?
Először is, azt tisztázzuk le, hogy olyan, hogy macedón nép, olyan nincs.Amit ők macedón nyelvnek neveznek, az valójában a bolgár egyik nyugati nyelvjárása, szóról szóra azonos a bolgár nyelvvel.Ezt a "macedón nemzet" eszmét a jugoszláv aktivisták találták ki, a két világháború között.A cél vele az volt, hogy a Vardar-menti lakosságot valahogyan elválasszák Bulágira lakosságától, azokat tudják elfordítani a bolgár irredenta propagandától.
Na mármost, a kérdésedre a konkrét válaszom az, hogy vagy az általad felvázolt 3., vagy a 6. opció a legvalószínübb.
A 21. századi Európában a határváltozásokat nem igazán szeretik a népek.Láthatjuk, amerikai és nyugati segítséggel számos nemzetközi jogot megsértve Koszovó egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét 2008-ban, viszont azt már nem engedték meg, hogy Koszovó és Albánia egyesüljenek.
Ugyanígy, ha lenne is egy fegyveres felkelés és elszakadási kisérlet albán részről Macedóniában, véleményem szerint a Nyugat amellett kardoskodni, hogy széleskörű autonómiát biztosítson Szkopje az albán lakosságnak, és maradjon egybe a Macedón Köztársaság, vagy pedig az albánok lakta rész kiszakadna, és - ahogy mondtad - létrejönne egy harmadik albán államformáció is.Ami elég érdekes helyzethez vezetne. :D
Ezeket a gennyes cigó albánokat végre visszazavarhatná valaki az országuk közé.Nem vagyok én egy szerb-barát figura, de az ők konfliktusukban egyértelmüen úgy látom, hogy a szerbeknek van igaza.
Én külföldön melózom, vannak "macedón" kollégáim (miért írjuk mi magyarok is C - vel, mikor ők Makedonija - nak írják, mondják?) egytől - egyig albán származásúak és muszlimok.
Beszélgettem már "echte" makedónnal is, panaszkodott, hogy míg náluk 1 - 2 gyerek van a családban, addig az albánoknál 6 - 8, és a folyamat megállíthatatlannak tűnik. És ott van még Koszovó, és Dél - Szerbia, ahol szintén sok az albán.
Nehéz jósolgatni, de nagy baj lesz még ebből.
Engem is érdekel a macedónok jövője, de csak egy nagyobb egységben tudom elképzelni a jövőjüket, és ez nem más mint bulgária. Egy Bolgár-Macedeón föderációt el tudnék képzelni, hasonlót mint a schengeni térség, ellenőrzés nélküli átjárással a bolgár macedón határon, de megszigorított közös őrizettel a külső határokon. Ez egy laza államszövetség lenne melyben mindkét fél megőrzi nemzetközi jogalanyiságát, de gazdaságilag együttműködnek, átjárható belső határok, vámunió. Így működik az Orosz Belarusz államszövetség is. Ez mintául szolgálhatna a Macedónoknak és Bolgároknak. Nyitottam erről egy témát: http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__kulfoldi-politika__7..
Nézzetek be ha gondoljátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!