Kuba nem is fejletlen ország?
Az angol Wikipédia ezt írja: "Cuba today is the only remaining communist state to receive a "very high" human development ranking from the United Nations, and ranks well in measures of health and education."
És valóban, a HDI-listán Kuba a 44. helyet foglalja el, s ami az igazán megdöbbentő, hogy ezen a listán Magyarország a 43. helyezett.
Én eddig csak azt olvastam Kubáról, hogy mennyire szegény és elmaradott ország.
De, elég fejletlen.
Viszont, úgy tudom, most fognak beengedni külföldi tőkét.
Gazdaságilag elmaradott, jóval elmaradottabb, mint mi voltunk a szocializmus idején.
Ami miatt mégis jó helyen áll ezen a listán, az az analfabéták alacsony aránya, és a magas, az USA-nál is magasabb várható élettartam.
Nyilván a közoktatásban ott is minden gyerek részesül jó ideje, tehát előbbin nincs mit magyarázni, szemben mondjuk egy afrikai országgal, ahol még csak nincs is minden gyerek nyilvántartva.
A várható élettartam szerintem 3 tényező miatt magas. Először is, az éghajlat kedvez a hosszú életnek, meleg, de az óceáni hatás miatt mégsem túl meleg, és kicsi a hőingadozás. Másodszor, az egészségügyi rendszerük ugyan sok hiányosságtól szenved, mégis jóval fejlettebb, mint a gazdasági fejlettségük. Jó orvosi képzésük van, és hiába keresnek nagyon rosszul az orvosaik, csak kevesen tudnak lelépni az országból. Aztán végül tényleges éhezés nem nagyon van (a normál, nem konvertibilis peso-n megvásárolható étel megfizethető, de hiány van belőle, és jegyrendszer is egyes termékekből), viszont enyhe alultápláltság igen, talán ez lehet az oka, hogy többet élnek, mint a jólétben elhízott amerikaiak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!