Miért gyűlölik a románok a magyarokat? (Többi lent. )
Általában kölcsönös a gyűlölet.
De nem akarok általánosítani, biztosan sokan vannak mindkét oldalon, akik szeretik a másikat.
Én elsősorban a Történelmi okaira vagyok kíváncsi.
Nem tudom, ők mióta laknak Erdélyben és környékén, de nagyon sokáig, évszázadokig egy nép voltunk (akárcsak a szlovákokkal, horvátokkal stb.)
Az 1984-49-es szabadságharc alatt olvastam először olyat, hogy összetűzésbe kerültünk velük (ha volt korábban is, arról nem tudok).
Aztán valamit csinálhattak a Habsburgok, mert a gyűlölet csak nőtt és nőtt. Aztán Trianonnál el is akartak szakadni, és Magyarország jó nagy részét meg is szállták.
Ezeknek mi az oka??
Mit csináltunk, amiért kialakult ez a gyűlölet?
Mi a bajuk velünk a múltban és a jelenben?
A vallást(erkölcsöt) és a történelmet nem kellene szétválasztani, mert egymást feltételezik.
Ha nem tudod hátrahagyni sérelmeidet és bosszúvágyaidat akkor a Káin-i modellben mindig meg fogod találni a nálad erősebbet, aki letipor és életed végéig "joggal" játszhatod a sértődöttet.
Ha csak úgy tudod legyőzni a románt, hogy románabb vagy nála, akkor semmi értelme.
Nem abban kell velük versenyezni, amiben ők erősebbek, hanem abban, amiben te vagy a jobb... ha van olyan.
A Káini modell az a magatartásforma, amikor két fél (pl. két hadsereg, két párt, két cég, stb.) egymás ellen, egymás kárára küzd, a küzdelemből pedig a gyengébb erkölcsű kerül ki győztesen. (Lásd: Gresham-törvény)
A jelenség a bibliai Káinról kapta nevét. Jelenleg a globális társadalomban ez az uralkodó magatartásforma az élet minden területén: a gazdaságban, a politikában, a sportban, stb.
Jellemzői a:
mindenáron való győzelem (Vesd össze: „a cél szentesíti az eszközt")
az ön- és csoportérdekérvényesítés minden más szempont elébe helyezése
a magasabb erkölcsiséggel rendelkezők célzott felkutatása és kiirtása vagy lerontása a modell szerint funkcionálók szintjére
Ezzel a viselkedési mintával az emberiség hosszabb távon leépül, lealacsonyodik állati szintre. A mások rovására történő érdek-érvényesítés ugyanis az állatvilág jellemző viselkedés-modellje, nem az emberé. (Vesd össze: Darwinizmus)
A káini modell erkölcsi ellentéte Hunor-Magyar modell, ami az ún. háttárs-szellemiséget tükrözi. Ebben a modellben a harc egymásért folyik. Nem közvetlen érdekérvényesítésről szól, hanem arról, hogy a másik fél belül szunnyadó értékeit előhozza, és hogy az ellenfelet maga fölé emelje képességeiben és erkölcsiségében.
Az ilyen küzdelemnek nincs vesztese.
A modell társadalomban kimutatható következménye, hogy aki ezt a mintát követi, teremtő jellegű, fölfelé emelő munkát végez, ezzel is gazdagítva környezetét és közvetve önmagát.
Az egymásért vállalt küzdelem jegyében működő társadalomban nem a tömeguralom, hanem a magasabb elvek által irányított rend (idegen szóval „hierarchia", vagyis „szent uralom") határozza meg az egyének, illetve a kisebb-nagyobb közösségek egymáshoz való viszonyát. Az ilyen működésrendű társadalomban minden és mindenki ott és addig jut szerephez, ahol és ameddig a képességeit a legszerencsésebben, illetve legeredményesebben tudja kamatoztatni a köz javára. (Vesd össze: kommunizmus, mint a Hunor-Magyar modell paródiája)
"Mellesleg nem mi szedtük szarr*á a vonatot amivel az országotok Romániába fuvarozott benneteket"
Az ne is zavarjon, hogy még a román vasutasok is elismerték, hogy a ti csürhe bandátok törte szét a vonatot amíg az bukaresti állomáson állt.
Közútjaink? Hát én Dunántúli vagyok de köszönjük az utak 80% teljesen rendben van, egyébként pedig nem mi rólunk alakult ki az a bizonyos vélemény ami rólatok Európában..
Az igazság az, hogy fogalmatlan vagy és azt a történelmet próbálod megmagyarázni amit Irántól az Egyesült Államokon át Oroszországig mindenhol ugyanúgy tanítanak..aztán beszélhetsz te 80 nyelven is ha mellette ily hülye vagy..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!