Nem nagyon.
Én láttam a dokumentumfilmjét, Putyin azt mondta, hogy ő azok között volt , akik rendszerváltást akartak, hogy véget érjen a szocializmus.
Ennek ellenére, néha ő is szeret nosztalgiázni , elvégre a Szovjetunió egy szuperhatalom volt.
Egyáltalán nem.
Én inkább monarchistának mondanám, legalábbis elég erősen emlékeztet a cárokra a kormányzása.
Putyin gondolkodását és tevékenységét addig nem lehet megérteni amíg egy szó értelmét nem fogja fel valaki !!
Ezt a szót 1O éve még összeesküvés elméletekben lehetett olvasni ma már országok vezető is gyakran használják , itthon is .Ez szó az új világrend és magyar vezető politikusoktól is sokszor hallottam , hogy Magyarországnak minél jobb helyet kell elfoglalni ebben a bizonyos kialakuló új világrendben . A probléma az , hogy ez a fejlettnek nevezett nyugati országokból indul és PL az un. BRIC országok érdekeit nemhogy sérti de önvédelemre kényszeríti őket Kulturális , gazdasági , katonai stb területeken is .
A "kommunista" szó azt jelenti, hogy a kommunizmus államrendszerét támogatja. Csakhogy én nem látom, hogy Putyin szovjeteknek szervezne és nagy vörös zászlók alatt éltetnék kommunista kongresszusokon a marxizmus-leninizmus eszméjét.
Azt nyilván mindenki látja, hogy Putyinnak van KGB-s múltja, a volt SZU legnagyobb utódállamát vezeti és tekintélyuralmi rendszert épített ki, ebből rögtön le is vonják a következtetést, hogy akkor ő kommunista.
Csakhogy nem csak egyféle tekintélyuralmi rendszer létezik. Ami ma Oroszországban van, az egy "keleti típusú" autokrácia: demokratikus keretek között van egyetlen párt és vezére helyzetbe hozva, ezt pedig különféle etikátlan eszközökkel bebetonozzák: az állami szerveket politikai ellenfelek ellen használják, helyzetbe hoznak egyes oligarchákat, akik cserébe támogatják az állami tisztviselők vagyonosodását és uralmon maradását.
Szóval: Putyin nem kommunista.
Igazából nem is tudok olyan izmust mondani, amelyet rá lehet húzni az ő személyére, mivel nincs egy kifejezett eszmei háttere ennek a politikának. Az eszközök, amiket használ, már igen régóta léteznek mindenféle rendszerben, legyen szó királyságokról, katonai diktatúrákról, tekintélyelvű "demokráciákról": erősíti a nacionalista hangokat és az idegenekkel szembeni bizalmatlanságot, elnyomja a hazai ellenzéket stb.
Teokratikus disztributizmus részben ez illene rá. (a legjobban de mégse)
1 kulcsos adó van 13%-os szja-val, gyakorlatilag egy adóparadicsom Oroszország, ez gyakorlatilag neolib gazdaságpolitika és ezt itt le is zártam, azon felül oligarcha kapitalizmus még a másik ami illene rá, de ugye ez se klasszikus oligarcha rendszer. Oktatása szar.
Viszonylag szűk sávban vannak a fizetések és viszonylag jó fizetések párosulnak, tehát hasonló árak mint nálunk, 2-3xos reál fizetéssel.
Kulturális, társadalmi tengelyen meg egy tradicionaista, teokratikus elgondolás van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!