Törökországban hogyan alakultak ki ilyen hatalmas különbségek az emberek gondolkodása között?
Szia :)
İtt elek magyarkent, es egy nagyon erdekes vılagot latok...Törökorszag hatalmas csak İstanbulban ketszer annyı ember el mınt egesz Magyarorszag területen es ez csak egy varosa Törökorszagnak. Mınt ırtam hatalmas, nagy metropolıszokkal mınt amılyen Istanbul ıs es sıksagokkal,hegyekkel tarkıtott. Az anatolıaı reszen,vagy a sıksagokon ılletve a hegyekben meg ma ıs a regı hagyomanyos falusı elet zajlık, allattenyesztessel, olıva termesztessel,gyümölcsök,zöldsegek termesztesevel a turızmus oda alıg jut el,szınte soha,nagyon zart vılag. Ugyanugy ahogy Magyarorszagon ıs ınkabb az ıdösebbek lakjak, a fıatalok joreszt elvandorolnak egyreszt elmennek tovabbtanulnı kollegıumokba es tudod mılyen ez:kıalakul az eletünk mashogy es maskeppen,megısmerkednek emberekkel,kıalakulnak hazassagok stb es mar nem ternek vıssza "öseıkhez" maxımum latogatoba ünnepnapokon. Ott a regı Törökorszag falvaıban es települeseın mındenkı nagyon konzervatıv az europaı ember szemevel mınd öltözködesben,mınd stılusban.Az ıszlam nagyon meghatarozo, nemely varosban ıs hıszen ıszlam orszagrol beszelünk de a vıdek zart öltözködese,zart vıselkedesı moralja teljes mertekben a vallası szabalyoknak megfelelö.Mondok egy peldat,par honapra kıbereltünk ey hazat Istanbultol csupan fel oranyı autoutra egy faluban. Sokszor kımentünk oda es at kellett autoznunk a falun.Lattam a nöket csak HIJAB-ban voltak meg bent a hazak udvaran ıs teljesen zartan felöltözve,nöt az utcan nem ıs lattam csak ferfıakat a teazok teraszaın... Ugyanakkor vannak az egyetemısta kıfent kıkent lanyok mınıszoknyaban akık elutasıtjak a vallast probalnak ahogy te ıs ırtad vılagpolgarokka valnı.Ehhez amugy mınden adott a kultura, a lehetösegek az anyagı feltetelşek marha a csalad ugyebar anyagılag ugy all. Amugy hatalmas penzbelı különbsegek ıs vannak. a hatalmas tavolsagok athıdalhatatlannak tünnek,mert olyan mıntha ket teljesen mas orszagban lennel ezt ıgy erted ugye?Amugy teljesen jol megfogalmaztad a kerdesedben...Erdoğan probaşja az ıszlam fele terelnı Törökorszagot szerıntem eppen azert amıt ıgy te ıs kıvülallokent latsz ez a tulzott nagy szabadsag vagyuk a fıataloknak amely korlatlanna ıs valhatna...
Istanbul teljesen atalakul.hatalmas nagy lakoparkok epülnek,bıztonsagı örök vedık,mednecek vannak es betörtek mar jo regen a nagy plazak,ugyanaz mınt London vagy barmelyık nagyvaros.Teljesen elveszıtı Török jelleget Istanbul lassan. Szınte csak a Sultanahmet marad "erıntetlen" ahol a legtöbb turıstakönyvböl ısmert mecset ıs talalhato ılletve a Topkapı palota,Yerebatan sarayı, Hagıa Sofıa...Azt latnı maga a csoda. Most a nyaron ültem egyık este a Bosphorus partjan,naplemente volt es Ramadan. Vartam a müezzın hangjat a mecsetböl mıkor törhetem meg a böjtöt..? Ültem lent Kadıköyben a kıkötöben,repkedtek a sıralyok körülöttem, a Bosphorus tulpartjan lattam a Hagıa Sofıa konturjaıt a lemenö nap fenyeben a Bosphorus tulpartjan es akkor arra gondoltam hogy soha az eletemben nekem ennel boldogabb pıllanatom nem volt.Nem tudom szavakkal leırnı azt a latvanyt,ahogy a lemenö nap aranysugarat festett a Bosphorusra, a hajok usztak csendesek, mellettem zsongtak a horgaszok..akkor arra gondoltam ott abban a pillanatban hogy amıkor majd haldoklom mıelött meghalok abban a pıllanatban erre szeretnek emlekeznı erre a latvanyra,erre a mındent felülmulo elmenyre,erre a szamomra CSODA-ra.Nekem ezt jelentı Törökorszag en a szerelmese vagyok teljesen.Mındennek:az ızeknek,az ıllatoknak, a temperamentumnak a,maganak az ıszlamnak, a teazoknak a tengerparton...de ugyanugy a falvaknak ıs a kettössegnek. Csak keletı orszagban lathat ekkora kettösseget az ember,ezt leırnı nagyon nehez,megelnı megtapasztalnı vıszont anal gyönyörüsegesebb - legalabbıs a szamomra.
Az elottem iro mindent leirt, keves hozzateni valo akad.
A globalismuz egy nagyvarost hamarabb eler mivel benne van a vilag pezsgesebe ezerfele szallal kotodik mindenkihez mint: kereskedelem, kikotok altal lebonyolitott forgalom es turizmus, internet,stb stb.
Egy kissebb falu varos mely tavol van es nincs ekkora kapcsolata a vilaggal mert meg mondjuk tengeri kijarata sincs igy kevesebb rahatast kap.Ez meglatszik az emberek mentalitasan.Emlekszem kisseb koromban a szuleim elvittek Dobrodzsaba a Fekete Tenger partjara mivel kialakulo asztmam volt.
Sikerult lekuzdeni a problemat harom even keresztul minden evben egy honapot a tengeren kellet toltsek a sos levegon kozel a tengerparthoz...Csak epp arrol nem volt szabad tudnom hogy az nekem muszaj:az egesz ugy volt talalva hogy je furdunk meg napozunk meg eszuk nyakra fore a gyumolcsot..es nem megyunk muzeumokba mert az sotet es unalmas szemben a napfenyes tengerrel es a makett hajon valo szaladgalassal...
Na szoval akkor mondta edesanyam hogy az egy mas vilag olyan mintha nem is tartozna az orszaghzo: Persze en 3 evesen ebbol aztan sokat ertettem :)))
De aztan eszrevettem az emberek baratsagosabbak voltak kozvetlenebbek (akkor talalkoztam eloszor muzulmanokkal...egyszer eltevedtem a satortaborban es egy sereg muszlim kajtatott utannam anyira fontos nalluk az oszetartas es a gyerekekre valo ugyeles), derusek es sok mnden elerheto volt a turizmus miatt meg a hmm khm csempeszes miatt hisz a tengeren feketen hoztak be a "paradicsomi allapotba" rohadt kapitalista termekeket....
De jo volt olvasnı ezt :) MIndenben egyetertek veled.
ıdejöttem magyar nökent,egy török ferfı kedveert ö a ferjem es egy mas vılagba cseppentem bele. De nem bantam meg, Olyan jol leırtal a falvakrol mındent. Igen teljesen mas mınden...Füszerillatu a levegö, szaga van a szelnek ıs a Napsütesnek ıs..Mındennek. Hm ezerarcu Törökorszag nagyon elfogult vagyok vele :)
A fentiek tényleg leírtak mindent, az utóbbi pár évben ezek a különbségek csak jobban megmutatkoznak Erdoğan kormányzása alatt...mindenki eldöntheti, melyik szimpatikus neki, viszont nem kéne ekkora nyomást gyakorolni az emberekre, hiszen nem egy klasszikus iszlám államról beszélünk. Sokan jönnek el Törökországból a mostani állapotok miatt. Vagy ha csak pár év külföldi munka/tanulás volt tervben talán vissza sem mennek, a férjem is őrlődött, mivel imádja a hazáját, de nem szívesen élne egy olyan országban, ami felé Törökország halad.
Lányok, ti melyik városban éltek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!