Hogyan robbant ki a Monica Lewinsky-botrány és miért kellett emiatt majdnem lemondania Clintonnak?
Az egész ügyet a republikánusok robbantották ki hogy lejárassák Clintont. Nyilván megvették Mónikát.
Az amerikaiak torz erkölcsiségét jól jellemzi az eredmény:
A republikánus szavazók még jobban megutálták Clintont a demokrata szavazók pedig még jobban megszerették
Mónika -aki az én szememben egy utolsó gerinctelen kis trágyalé- pedig népszerű celeb lett.
Mint a 3-as, én is úgy emlékszem arra a hírre, ami nagyon elterjedt a világon, nemcsak az USA-ban.
Gimis voltam, amikor ezt a hírt hallottam először. Mivel össze-vissza beszéltek erről -még a suliban is, kicsit összezavarodtam. Otthon meg is kérdeztem a szüleimet és alaposan elolvastam az újságokat.
Így mindent megértettem.
Arról nem tettünk említést, hogy Bill Clinton a világ egyik szuperhatalmának és a világ egyik legerősebb hadseregének volt a feje. Nyilván ha egy ilyen terebélyes szexbotrány kirobban, az nemcsak hogy csökkenti az elnök, mint személy reputációját és szavahihetőségét, de hülyét csinál magából az elnöki hivatalból is. Ami külpolitikailag azért visszás mert például Moszkva, vagy Peking, vagy London, Párizs, stb egyrészt gyanakvóbban fogja fogadni amit mondanak, másrészt egy ilyen botrány, mivel aláássa az elnök, mint intézmény iránti kül és belpolitikai bizalmat, ezért lehetnek olyan országok, akik ezt akár retorikai szinten pl: "látjátok emberek ezek még azt sem tudják, hogy az elnökük kivel csalja a feleségét, bezzeg mi tudjuk az utat, miközben ezek hazudnak" vagy akár valami más módon aláásni az Egyesült Államok pozícióit. Clintonnak nem kellett volna lemondania. Clintont rákényszerítették volna a lemondásra.
Azért volt még kényes a helyzet, mert Clinton ellen bűnvádi eljárást is akartak indítani. De nem lehetett tudni, hogy például a hívei, mert olyanok voltak szép számmal mit reagálnak. Vagy kinek van joga lemondatni az Egyesült Államok elnökét.
A kérdés második részéhez. Egy államfő nem magánember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!