Ki volt az a politikus, aki azt mondta "a munka nemesít"? Igaza volt szerinted?
Egy még századeleji városi legenda, de valóban egy politikus jelentette ezt ki. Szerintem Marx vagy Lenin, talán Sztalin vagy Mao Ce-Tung ? Nagyon diktatórikus állam beütése van
*
A fizikai munka, fáraszt, elvonja a tiszta gondolkodástól az energiát és az agyban a vért, lehetrheli a szervezetet, büdösek leszünk utána és rvidíti az életet a szellemi munkával ellentétben, amelyikről megállapították, hogy hosszú életet eredményez
Én mindíg úgy voltam vele, hogy aki nem filozofálgat az élet végső kérdéseiről ; élet célja, értelme, halál utáni élet, a létezés hosszú távú (évmilliárdok) alatti útja, akár természettudományos, akár lételméleti megközelítéssel való tanulmányozása. Az a szememben nem emberi lény. Ugyanúgy fordítva a fizikai munkások is arról számólnak be, hogy aki nem melózik naphosszat az minek él. Azt hiszem ez a fajta gondolkodás mindíg így lesz :-P
*
Valahol a munka nemesítése egy olyen vezetőnek volt a célja, akik a tömegek olcsón dolgoztatásából akartak hatalmat kovácsolni, ez leginkább a kommunista politikusokra illik, talán Marx, Engels, Lenin, Stalin vagy Mao volt az?
Állandóan azon filozofálgatok miért vagyok itt? Rengeteg agyatlan szinte biorobot közt, akik a legelemibb érdekeiket sem látják !!! Nem beszélve arról, hogy a szellemi elmélkedés, elméletek, találmányok kiötlése vitte előre az emberiséget. A munkás is azért tudja felépíteni a házat, mert olyan kiváló építőszerkezeteket találtunk ki neki, míg mi szellemi emberek ugyanúgy el tudjuk végezni azt a fizikai munkamennyiséget, amit a munkás legfeljebb több idő alatt, ő ellenben sohasem lesz képes megalkotni azokat a szellemi termékeket, amelyeket mi letettünk az asztalra !...Mégsem hangoztatta egyetlen politikai befolyással rendelkező vezető sem, hogy a szellmi elmélkedés a lelket nemesíti és az emberiséget mozdítja előre :)
Mi más értelme lenne a fizikai munkának, mint az általam fentebb megfogalmazott egyedi hatalmat erősíteni kívánó figyelemfelkeltés?
Igaza volt! Elsősorban mert nem csak azt jelentette ki, hogy a fizikai munka nemesít. Amúgy ez a mondat így is megállja a helyét. A fizikai munkától, ahogy mondtad büdösek leszünk, ellenben meg tanulod értékelni a valódi munkát. Tervezhetsz te olyan gépet, ami holnapra 600 telepest és a megfelelő mennyiségű felszerelésüket elszállítja a Marsra, ha a fizikai munkások nem álnak neki megépíteni, csak használhatatlan terv lesz. Ellenben a házat, a kerítést , a szövőszéket, az istállót, egyszóval ami létszükséglet régen, tervezők, feltalálók nélkül is meg tudták építeni. Sőt nézz utána, hogy az Ipari Forradalom alatt kik találták fel az egyre ésszerűbb, nagyobb hatásfokkal dolgozó gépeket. A kétkezi mesteremberek...
Ha így gondolkodunk, négy ember típus van. Van az, aki fizikai munkás és ettől azt hiszi, hogy olyan nincs aki okosabb a világon, kb azok akiket lehet hallani folyamatosan, hogy a magasabb végzettségű főnök semmihez sem ért. A másik oldal, akik szellemi munkások, ilyen élet filozófusok, tudod, akik nem nézik embernek az olyat, akinek van jobb dolga, mint állandóan filozofálni arról, hogy mi az élet célja. Meg mindkét résznek a kevésbé ostoba válfajai. A munkás aki tudja, hogy mikor van tényleg igaza és érti, hogy se az ő keze (és persze agya) nélkül se a másik elméje nélkül nem fog működni a "haladás". Meg persze a tervező, aki kinőtt az arrogáns korból, beismeri ha téved, és nem rest beállni a munkások közé gépet szerelni, ha arról van szó.
Amikor ilyen fizikai munkásokat és nem filozófus beállítottságú embereket semmibe néző írásokkal találkozok, mindig elszégyellem magam, hogy szellemi pályán vagyok, még akkor is, ha engem nem undorít el ha fel kell emelnem három zsák cementet. Sokkal inkább elborzaszt az, hogy hogyan lehet valaki ennyire azok ellen a "biorobotok" (igen valóban sokan közülük értelmetlenül élnek, de csak nézz meg néhány egyetemi professzort, építészt, filozófust reggel felkel és este még a munkájával fekszik, szép kis élet mondhatom) ellen, akik azért gyártják minden este, óránként 450-ért a kenyeret hogy legyen mit fogyasztani reggel a filozofálgatás mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!