Mi a demokrácia? Van olyan definíció, amebe minden demokratikus ország rendszere beletartozhat? Mi a közös metszet?
Demokrácia szerintem az, amikor kapcsolat van a törvényhozó és a nép között. De ez nagyon le van egyszerűsítve.
Pl Magyarországon ilyen nincs. Vannak a választások, aztán kb betonfal, füldugó van a politikusok körül, a nép meg csak szenved.
Láttál te már olyat, hogy az adott párt megyeközpontjaiban lehet ötleteket adni, vagy egyeztetni valamiről, amiről megkérdezi a népet a párt?
Teljes kommunikációs zárlat van.
Szerintem ha ez megszűnne, az lenne a demokrácia.
Ja és ha a választási időszakon kívül is leváltható az adott kormányzó párt.
Szerintem elég gagyi a definíciód.
1) Egy diktátor és a nép között is van kapcsolat
2) A világ 99%-ékában nincsen demokrácia szerinted
Ezzel ugyan egyet lehet érteni, de engem mégis most a többségi definíció érdekelne, és annak hiányosságai, ha vannak.
Kíváncsian várom a GYK fotelhuszárainak hangzatos definícióit, de az igazság az, hogy a demokráciának rengeteg jellemzőjét ismerjük, de határozott definíciót nem nagyon lehet adni.
Tanulj sok-sok történelmet, némi filozófiát és jogot, és akkor lesz egy képed arról, hogy mi is az a demokrácia. De még akkor is nagyon nehéz lesz néhány mondatban megfogalmazni.
Én úgy tudom, hogy a demokrácia az, mikor a három hatalmi ág - a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás - egymástól elkülönül.
Amint a három intézményből valamelyik kettő (vagy mindhárom) azonos ember kezében van vagy azonos érdekkörbe tartozik, csorbulnak a demokratikus jogok.
Ehhez persze hozzátartozik, hogy nem az a helyzet, hogy vagy tiszta demokrácia van, vagy tiszta diktatúra. Pl. nálunk most nincs diktatúra, de (szerintem, sok külföldi "bérrettegő" szerint is) kissé instabil a demokrácia, mivel egyre jobban omlanak le a falak, amik ezt a három hatalmi ágat elválasztották egymástól, s egyre kopnak a fékek, amik megakadályozzák, hogy ez a három intézmény egy azonos emberhez/párthoz/érdekkörhöz csússzon közelebb.
Egyébként ezen már sokan filóztak, főleg akkor, amikor az 1980-as évek végén sok helyen a világban "demokratizálódás" volt megfigyelhető.
Létrehoztak egy olyan fogalmat, hogy demokrácia minimum. Ez azt jelenti, hogy ha minimum egy országban eljutnak arra a szintre, hogy az embereknek biztosítják az alapvető emberi jogokat + olyan választott testület vezeti az államot, amit az emberek megválasztanak, és biztosítják, hogy adott időközönként ezeket a választásokat meg fogják ismételni (lehetőleg titkos választójoggal), ott már a demokráciának egy minimum formája megvan.
Viszont ez a dolog elég sok államra ráhúzható, akár a dél-amerikai országokra is, amelyekről viszont tudjuk, hogy nem a demokrácia paradicsomai.
Ez elég nehéz kérdés, most ilyet, hogy "közös metszet" nem is tudnék írni, mert akármit írnék, szerintem mindenbe bele lehetne kötni, mindenre lehetne ellenpéldát mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!