Valaki el tudná magyarázni nekem az Ukrán helyzetet az elejétől? (többi lent)
Kis előadást kellene tartanom, ahol be kellene mutatnom az előzményekkel együtt a végkifejletet..
Csak nem tudom, hogy kinek higgyek.
Meg igazából még nem is állt teljesen össze a kép.
Ha valaki leírná nekem, azt nagyon megköszönném! :)
Ukrajna válaszlépés előtt állt, vagy EU (nyugat )párti lesz, feléjük nyit, vagy orosz (kelet) párti marad. Janukovics az oroszok hátszelén nem választotta az EU-hoz való közeledést. Erre feldühödött a nép és az ellenzék, többek között a Klicsko vezette "ütés" párt, de mindenki más is.
Sok mindenben függ az oroszoktól Ukrajna, többek között energia, gáz, olaj, ráadásul Janukovicsot nyilván Moszkva irányította sok mindenben.
Ebből lett a népfelkelés és Janukovics elüldözése, az oroszok befogadták, oda menekült, ő meg cserébe kimondatlan eladta a Krímet, amit az oroszok régóta meg akartak "hivatalosan" is szerezni.
Most egy illegitim, törvénytelen népszavazással elcsatolták, miután 80%-ban oroszok lakta félsziget. (Kb mint a Margitszigeti "népszavazás" :) Bár ott pont fordítva szavaztak, sokat nem számított, de talán majd így fel is lesz újítva egyszer.)
Na most a nyugatnak komoly stratégiai pont lenne Ukrajna, ha később EU-hoz csatlakozna.
Kb. ennyi, de én nem nagyon követtem a dolgot, nem is értek hozzá, csak ha senki nem írna, egy kis ötlet kezdetnek.
Majd aki ért is hozzá kiigazítja. De azt hiszem a lényege kb. ez volt.
azért köszönöm szépen! :)
de előzményeket nem tudsz? :)
Azt azért ne felejtsük ki, hogy Ukrajna lakosságának jelentős része (18%)orosz. Ráadásul nem egyenletesen oszlanak el, hanem főleg a Krímben (ami 1954-ig Oroszország része volt) és Ukrajna keleti részén élnek.
A népszavazás meg csak annyira volt illegitim, mint a jelenlegi ukrán vezetés, akiknek első intézkedése a nyelvtörvény - az ott élő magyar kisebbség számára hátrányos - átírása volt. Ezt, a szintén illegitim államfőjük Arszenyij Jacenyuk pánikszerűen megvétózta, tartva attól, hogy elvesztik az Unió támogatását.
Tény, hogy az Unió Kelet felé terjeszkedik. A Baltikumot simán megszerezték. Számomra érthetetlen módon azt még hagyták az oroszok. Most Ukrajnát kóstolgatták, ez lett a vége. (Vége?)
Még annyit: 2008-ban az USA is próbálkozott, csak ők déli irányból Grúzia felől. (Az akkori grúz elnök - Szakasvili - eredetileg new yorki ügyvéd volt. Hazatelepült, elnök lett... Na ja.
Akkor a ruszkik megmutatták, hogy ha kell katonai erőt is alkalmaznak érdekeik védelmében.
A nyugatnak nem tetszett, hogy Janukovics nem akar feléjük közelíteni, és nem akar EU bábállamot Ukrajnából, ezért fizetett terroristákkal kirobbantották a balhét, és leváltották Janukovicsot, és egy illegitim kormányt tettek a helyére. Nem a nép akart tüntetni, csak sajnos a fizetett felbújtókon kívül páran azt hitték, hogy jó dologért tüntetnek, közben meg az országuk tönkretételéért. Csak az oroszoknak nem tetszett, amit a EU csinált, ezért bevonultak Krímre. Remélem sikerül az EU bérenceket kiűzni Ukrajnából.
Ez egy nagyon jó videó ezzel kapcsolatban: https://www.youtube.com/watch?v=FHhftEaXZGE
Nagyon köszönöm! :)
Még egy kérdésem lenne, mit gondoltok, mi lesz a végkifejlet?
Pontos dátumokat tudtok írni?
Mert orosz oldalakon azt hiszem azt írták, hogy ez az egész November 29-én, este kezdődött egy kis felvonulással...
Utána volt még amikor a terroristák megöltek sok embert.
Márciusban meg volt ugye a Krími szavazás, hol a lakosság 96,77%-a azt szavazta meg, hogy Krím Oroszországhoz tartozzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!