Munka és megélhetés szempontjából melyik jobb? Szlovénia, vagy Szlovákia?
Most az, hogy a magyaroknak milyen a megítélése, nem érdekel.
Politikailag melyik jobb? Megélhetésileg?
Ljubljana vagy Bratislava jobb lakhatás és munka szempontból?
Melyik biztonságosabb?
Magyarországnál mindkettő fejlettebb. (Az, hogy Szlovákia keleti része putri, avval vitatkoznék. Elmaradottabb, mint a nyugati részek nyilván, mivel Nyugaton van a fővárosuk Bratislava/Pozsony/pressburg (nekem mindegy) De Kelet-Szlovákia sincs annyira elmaradott, mint Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl, vagy az Észak-Alföld, tehát Szlovákia lényegesen fejlettebb.
Szlovéniában meg szinte nyugat-európai színvonalon élnek az emberek, gazdag ország, a fővárosuk is fejlett, de a vidék is.
Szlovéniában fejlettebb az életszinvonal mint itt Alsokubinban.Muravidéken voltam ott mindenki magyar szinte(1945-ig miénk volt).
Viszont (nem leszolásként) ameddig itt Felvidéken gyakorlatilag nap mint nap "harcolunk" az anyanyelvunkért ,elég szomoru hallani, hogy ott mennyire keveset jelent magyarnak lenni.
Szlovénia szerintem minden adatával veri és mindig is verte Szlovákiát.
Személyes tapasztalatom kevés Szlovákiáról, Szlovéniát imádom. Több, mint 10-szer voltam Ljubljanában, mert a kedvenc fővárosom. Én szuper biztonságosnak érzem, de hogy ki mit érez...
Például a 16-17-es hozzászóló, az érzi, hogy Magyarország jobb, hát ez kizárt. Azt meg tudni véli, hogy "amit Attila megszerzett fold azt az 1900as evekben" elvették tölünk. Szerintem a hunoknak nincs köze a magyarokhoz... meg a szlávok 1500 éve a térségben voltak, a magyarok nem. Az 1900-as években (egy vesztes világháború után, ami amúgy innét indult) lecsatolták azon területeket, ahol kisebbségben éltek a magyarok. Értehő, hogy ez fájt, de ugye egy kerítésépítő országban, ahol az a cél, hogy egy etnikum legyen a kerítés mögött, mégis kissé érthetetlen mostanság. Na mindegy...
Murska-n (o jajj, véletlen más nyelven írtam Muraszombatot) én olyan sok magyar szót nem hallottam, Lendava-n (dikk az már megin) szoktam, és figyelemre méltó, hogy a szlovének a magyaroknak magyarul, a magyarok pedig szlovénül köszönnek vissza a kocsmában... de tényleg sok szlovén tud magyar szavakat. Viszont alapvetően szlovén többség van minden kisebb városban, pár faluban beszélnek állítólag magyarul... hát nekem még nem sikerült megtalálnom őket... se Hosszúfalun, se Pincénél nem tud magyarul a kocsmáros, bár magyarok járnak oda.
A magyarok hivatalos kisebbség (az olaszokkal együtt), egy nemzetiségi képviselőt delegálhatnak a magyarok, és ha jól tudom az állami eljárások során, bíroságon bíztosítaniuk kell a magyar nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!