Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Munka és megélhetés szempontjá...

Munka és megélhetés szempontjából melyik jobb? Szlovénia, vagy Szlovákia?

Figyelt kérdés

Most az, hogy a magyaroknak milyen a megítélése, nem érdekel.

Politikailag melyik jobb? Megélhetésileg?

Ljubljana vagy Bratislava jobb lakhatás és munka szempontból?

Melyik biztonságosabb?

2014. márc. 12. 13:51
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Kedves fullmagyarok! Aki viszont ismeri a mai földrajzot, az tudja, hogy Bratislava. Akárhogy is fáj nekünk a történelem. Amúgy Szlovénia szerintem is.
2014. márc. 13. 17:10
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Magyarországnál mindkettő fejlettebb. (Az, hogy Szlovákia keleti része putri, avval vitatkoznék. Elmaradottabb, mint a nyugati részek nyilván, mivel Nyugaton van a fővárosuk Bratislava/Pozsony/pressburg (nekem mindegy) De Kelet-Szlovákia sincs annyira elmaradott, mint Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl, vagy az Észak-Alföld, tehát Szlovákia lényegesen fejlettebb.

Szlovéniában meg szinte nyugat-európai színvonalon élnek az emberek, gazdag ország, a fővárosuk is fejlett, de a vidék is.

2014. márc. 13. 18:41
 13/18 mona0116 válasza:
78%
Szlovenia, es ezt ugy mondom hogy mivel a parom szloven, en is Szloveniaban elek, bar nem Ljubljanaban.
2014. ápr. 27. 15:30
 14/18 anonim válasza:
95%
Szlovénia valóban fejlettebb, de nagyon beütött a válság és a gazdaság zsugorodik (még rosszabb a helyzet, mint itthon). Szlovákia kevésbé fejlett, de folyamatosan és nagy ütemben növekszik a gazdasága. Hosszabb távon Pozsonyra szavaznék a kettő közül.
2014. máj. 14. 12:08
 15/18 anonim ***** válasza:
73%

Szlovéniában fejlettebb az életszinvonal mint itt Alsokubinban.Muravidéken voltam ott mindenki magyar szinte(1945-ig miénk volt).

Viszont (nem leszolásként) ameddig itt Felvidéken gyakorlatilag nap mint nap "harcolunk" az anyanyelvunkért ,elég szomoru hallani, hogy ott mennyire keveset jelent magyarnak lenni.

2014. nov. 8. 13:37
 16/18 vachement_con válasza:
Szia en szlovákiában lakok es egyertelmuen Szloveniat vagy Magyarorszagot valasztanam , Szlovakia nem all olyan jol mint ahogy a media lefenyesiti, Ersekujvaron lakok, erre este 9-10 ora utan ne nagyon szandekozz kijarni a varosba foleg a vasutalomas es a cigany kocsma kornyeken meg a varos deli lakotelepen mert szinte eletveszelyes , a kisebbseg utalja a varost este , Pozsony meg nagyon le van pukanva , szerintem Budapest jobban mozog, modernebb,tisztabb , Pozsony vasutallomasa ugyan ugy nezki mint anyum lanykoraban , ja es meg mellesleg megkegyzem h a jol fizeto gyarakban magyarorszagi mayar kent eselyed nincs bekerulni mert a totok nem nagyon birjak a magyarokat meg nekunk szlovakiai magyaroknak is nehez de van ahova mimket se vesznek fel a magyarsag vegett es hat akkor neked nem lenne sok eselyed ha nekunk is nehezseg, a magyar lakta reszen ott 400-500 euro a fizu ami semmite nem eleg , en Szlovakiban lakok es barmilyen meglepo Magyarorszagra kell atjarnom dolgozni mert komarom esztergom es hyor moson megyeben jobb a fizuk , es tervezek magyarorszagra koltozni vegleg, amyanyelvem az öseim magyarok es forognanak a sirjukban ha tudnanak h a varos ahol eltek meg a valvak a videkek azok most mar mas orszag birtokolja valamint , ezert kuzdtek anno hogy amit Attila megszerzett fold azt az 1900as evekben elvegyek tolunk, en szemely szerint magyarnak vallom magam apam szulei ok nekik magyar kiralysag szerepel a regi hivatalos levelukben es mikor ratalaltam egyre jobban utalom szlovakit , nyelvet kis ovidas koromban sem akartam megtanulni igy magyar iviba kerultem iskolaba szakozepbe magyarba jartam , magyarorszag europa szive, laktam magyarorszagon es szerintem jobb mint szlovakia sokkal
2017. szept. 24. 14:18
 17/18 vachement_con válasza:
Szlovakiaban nagyon sok a cigany es a szerb es szeretik az menert lehuzni
2017. szept. 24. 14:19
 18/18 anonim ***** válasza:

Szlovénia szerintem minden adatával veri és mindig is verte Szlovákiát.

Személyes tapasztalatom kevés Szlovákiáról, Szlovéniát imádom. Több, mint 10-szer voltam Ljubljanában, mert a kedvenc fővárosom. Én szuper biztonságosnak érzem, de hogy ki mit érez...

Például a 16-17-es hozzászóló, az érzi, hogy Magyarország jobb, hát ez kizárt. Azt meg tudni véli, hogy "amit Attila megszerzett fold azt az 1900as evekben" elvették tölünk. Szerintem a hunoknak nincs köze a magyarokhoz... meg a szlávok 1500 éve a térségben voltak, a magyarok nem. Az 1900-as években (egy vesztes világháború után, ami amúgy innét indult) lecsatolták azon területeket, ahol kisebbségben éltek a magyarok. Értehő, hogy ez fájt, de ugye egy kerítésépítő országban, ahol az a cél, hogy egy etnikum legyen a kerítés mögött, mégis kissé érthetetlen mostanság. Na mindegy...

Murska-n (o jajj, véletlen más nyelven írtam Muraszombatot) én olyan sok magyar szót nem hallottam, Lendava-n (dikk az már megin) szoktam, és figyelemre méltó, hogy a szlovének a magyaroknak magyarul, a magyarok pedig szlovénül köszönnek vissza a kocsmában... de tényleg sok szlovén tud magyar szavakat. Viszont alapvetően szlovén többség van minden kisebb városban, pár faluban beszélnek állítólag magyarul... hát nekem még nem sikerült megtalálnom őket... se Hosszúfalun, se Pincénél nem tud magyarul a kocsmáros, bár magyarok járnak oda.

A magyarok hivatalos kisebbség (az olaszokkal együtt), egy nemzetiségi képviselőt delegálhatnak a magyarok, és ha jól tudom az állami eljárások során, bíroságon bíztosítaniuk kell a magyar nyelvet.

2022. aug. 5. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!